Eskişehir Mezar Yapım
Eskişehir Mezar Yapım
Mezar Kabristan Bakım Peyzaj Uygulamaları
Mezar Kabristan Bakım Peyzaj Uygulamaları
 
 
 
Hakkımızda Hizmetlerimiz Mezar Bakımı Peyzaj Uygulamaları
 
 
Ana Sayfa  
Genel Bilgiler >  
Dini Bilgiler >  
Blog >  
Foto Galeri  
İletişim  




 


Genel Bilgiler



Genel Bilgiler
Mezar Taşı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

19 Mayıs 2019 Pazar

Mezar taşı yaptırmaya karar verdiğiniz, nasıl bir şekilde hangi malzemeyi kullanarak yaptıracağınızı ve mezarın bulunduğu yere uygun ölçülerde aynı zamanda belirlediğiniz bütçe dahilinde bir seçim yapmak istiyorsunuz fakat konu ile ilgili çok az bilgiye sahipsiniz. 

 

Kullanılan Taş Türüne Göre Mezar Taşı Çeşitleri

Mezar yapımında kullanılan taş modelleri kendi içerisinde 4 farklı sınıfa ayrılmaktadır. Fiyat, sağlamlık, görünüm, kalite gibi farklı özelliklere sahip olan bu ürünlere ve detaylarına bakalım.

Mermer Mezar Taşı

Kullanım yoğunluğu 2. sırada olan ve görünüm olarak kaliteli güzel bir şekil sunan Türkiye’de bolca bulunan bir doğal taştır. Dayanımı ve sağlamlığı oldukça üst seviyededir. Ülkemizde yapılan mezar taşlarında özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya gibi büyük illerde hatta diğer illerimizde de sıkça kullanılan Mermer modelleri;

Uşak Beyazı: Saf beyaza yakın bir görünümü olan ve üst kalitede sağlamlığa sahip uzun ömürlü bir taştır. Uşak beyazı mermer mezar yapımında fiyat diğer mermer modellerine göre biraz daha fazladır fakat hem görüntü hem de kalitesiyle bu fark rahatlıkla kapanmaktadır.

Afyon Kaplan Postu: Afyon bölgemizde çıkan ve gri tonları ağırlıkta olan sağlam ve işlemesi kolay bir mermer modelidir. Afyon kaplanpostu ile yaptığımız mermer mezar çalışmalarını ve baş taşı modellerini sitemizde yüzlerce farklı fotoğraf ile bulabilirsiniz.

Muğla Beyazı: Muğla ilimizde çok büyük miktarlarda çıkan, Uşak beyazına göre biraz daha açık gir tonları barındıran ve yatay çok hafif renk karışımları olan, fiyat olarak daha ucuz rakamlara sahip bir taştır.

 

 

Traverten Mezar Taşı

En sık tercih edilen ve en çok kullanılan mezar taşı türünü Traverten olarak söyleyebiliriz. Yapılan mezarların yaklaşık %60-%65 lik kesimi traverten modelleri kullanılarak yapılmaktadır.

Hem fiyat olarak daha uygun olması hem toprak rengine daha yakın ve güzel bir görüntü sunması hem de yağmur, kar, sıcak, soğuk gibi çevresel koşullara çok dayanıklı olması müşterilerimizin ve mezar yaptırmak isteyen kişilerin öncelikli tercihi olmaktadır.

Kendi içinde değişik renkler ve değişik tonlar barındırsa da genel görünümü bej-kahve arası ve beyaz-bej arası tonlarda seyretmektedir. Bunların dışında birde pembe-bej tonlara sahip hoş bir görüntü sunan Pembe traverten modelleri kullanılmaya başlamıştır.

En sık kullanılan Traverten renklerini ve model açıklamalarına kısaca bakacak olursa;

Denizli Orta Tonlu – Medium Traverten: Mezar ve baştaşı yapımında kahve ve toprak rengine daha yakın renk isteyen müşterilerimiz için sunmuş olduğumuz ve piyasadaki en sık kullanılan traverten taş modellerinden biridir. Damarlı ve farklı tonlarda desenleri olan taş yüzey işlemesi için oldukça uygun olup fiyat olarak daha düşük seviyelidir.

 

Denizli Açık Tonlu – Light Traverten: Beyaz renge daha yakın olup bey tonlarında olan ve toprak rengine göre daha açık ve daha net gözüken bir taştır. Denizli şehrimiz traverten üretiminde Türkiye’de öncü rol oynamaktadır. Light tonlu traverten taşlar fiyat olarak çok hafif daha pahalı olmakla beraber mermer modellere göre yine de oldukça ucuzdur.

Pembe Tonlu Traverten: Genellikle Denizli bölgesinden çıksada, Bilecik, Kütahya, Bursa ve Haymana gibi yerlerden de çıkartılan hoş görünümlü bir taştır. Pembe ve bej arasında mat tonlu, yapılan yüzey işlemine göre gözenekli ve gözeneksiz olarak uygulama yapılabilmektedir. Traverten taşlar içindeki en pahalı ürün olup mermer taşlardan daha ucuzdur.

 

 

Granit Mezar Taşı

Mezar yaptırmak isteyen kişiler için en fazla maliyeti olan fakat en yüksek görsel kaliteyi sunan ve en farklı tasarımlara sahip olan taş Granit’tir. Genellikle Siyah renkli modeller kullanılsa da, kırmızı ve gri tonlu yerli üretim taşlarda tercih edilmektedir. Hazır mezar modellerinden son en az kullanılan 3. taş türüdür.

ÜRÜN DETAYI: Granit taş olarak dayanıklı bir ürün olsa da bağlantı yerlerinde ve mevsim geçişlerini çok sert yaşandığı bölgelerde uzun dönemler içinde yüzey üstünde eskimeler olmaktadır. Bu sebeplerden ötürü belirli süreler zarfında mezar taşına bakım yapılması gerekmektedir.

Fiyat aralığı diğer taşlar ile kıyaslandığı zaman neredeyse 1 kat daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Hem işlemesi hem de taş malzemesi pahalı olduğundan dolayı toplam yapım masrafları yükselmektedir. Özel ve farklı görünüme sahip mezarlar genellikle granit ile yapılmaktadır. En sık kullanılan granit taş modellerine bakacak olursak;

Absolute Black Granit: Net bir siyah görünüm sunan ve parlak yüzeye sahip olan kıymetli bir taştır. Baştaşı modellerinde lazer çizimi şekil ve yazılar, porselen resim gibi opsiyonlar çok uyumlu şekilde gözükmektedir. Sipariş ve işçiliğin tamamlanması 10-30 gün kadar sürebilmektedir.

 

 

Hazır Mezarlar

Fiyat olarak çok düşük bantta olan bu mezar modellerinde kullanılan taş sonrada sıkıştırılarak oluşturulan ve dayanımım diğer doğal taşlar ile kıyaslanmayacak kadar düşük olan bir üründür. Fiyat seviyesi oldukça düşük olduğu için hem malzeme hemde işçilikle ilgili oluşan sıkıntılardan ötürü 1-2 yıl içinde mezarda gözle görülür aşınmalar ve deformasyonlar olduğunu tespit edebilirsiniz.

Artaş Mermer Mezar olarak hazır mermer üretimi ve satımı yapmamaktayız. Müşterilerimize sunmuş olduğumuz yüksek kaliteli işçilik ve üstün malzeme kalitesi ile yaklaşık 30 yıldır güvenilirliğimizi hiç bozmadık. Doğal taşlarda verdiğimiz 15-40 yıl arası koşulsuz garantiyi hazır mezar modellerinde veremeyeceğimiz için daha yüksek kalitedeki diğer ürünlerin tasarım ve satışlarını yapmaktayız.

Mezar Yapımı ve Taş Seçiminde Etkili Olan Faktörler

Mezar modellerinde kullanılan taşları ve bu taşların genel karakteristiklerini yukarıda anlattık. Mezar yaptırmak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken genel detayları ana başlıklar halinde anlatacak olursak;

1.) Taş Seçimi: Taş seçimi kısmına yukarda bakmıştık. Maliyet, görünüm ve sağlamlık açısından önemli bir kriter olduğundan bahsetmiştik. Taş modellerinin ana detaylarına kısaca bakacak olursak;

  • Granit: Pahalı, dayanım gücü orta seviyede, üstün mimari ve görünüme sahip.
  • Mermer: Orta seviyede fiyata sahip olup hem dayanıklı hemde sağlamdır. Yüksek kaliteli görünüme sahip tasarımlar yapılabilmektedir.
  • Traverten: Ucuz fiyat seviyesinde, çok yüksek dayanım ve sağlamlığa sahip, güzel görünüme sahip ürünler yapılabilmektedir.
  • Hazır Mezar: Çok düşük fiyatlı ve çok düşük sağlamlık ve dayanıma sahip orta kalite görünümlü ürünlerdir.

2.) İmalat ve Montaj Kalitesi: Mezar taşı yaptırırken ve yerinde montaj yaptırırken fiyat/performans oranını en iyi sunan ve kaliteden ödün vermeyen firmaları tercih etmelisiniz. sizler için en iyi işçiliğe sahip ustalar eşliğinde, yüksek teknolojiye sahip kesim ve tasarım makineleri barındıran bir firmadır. Mezar taşı yapıldıktan sonra hem iç aksamlarda kullanılan 2-3 lü çelik dübel ve demir köşebent sistemi hem de zemin dolgusu için kullanılan nervürlü demir destekli beton güçlendirme olmazsa olmazlarınız arasında olmalıdır. Bir sefer vereceğiniz yapım ve tasarım ücreti ile yıllarca sürecek bir sağlamlık ve garanti istiyorsanız firma seçiminiz çok önemli olacaktır.

3.) Garanti ve Dayanım Süresi: Yaptırdığınız mezar taşlarında koşulsuz garanti ve dış etkenlere karşı olan dayanım sürelerini net olarak öğrenin. Blok Mezarlarda 40 yıl, 5’lik ve ince kesim mezarlarda 20 yıl üstü garantiyi firmamız vermektedir. Yağmur ve karlı ortamlarda mezar bağlantı noktalarında kullanılan malzemeler düşük kaliteli ise sorun çıkartacaktır. Geri akıtmalar, ayrılmalar ve bu noktada solmalar olacaktır. Kaliteli malzemeler ile yapılan montaj işleminde bu gibi sorunlar ile karşılaşmazsınız.

4.) Mezar Taşı Boyutları: Definin yapıldığı yerdeki mezar ölçüleri yapılacak tasarım için önemlidir. Müşteriler 2 kişilik, yan oturaklı, topal türü tek tarafı yapılmış veya 3 kişilik alana iki kişilik tasarımlar yaptırabilmektedir. Ruhsat ücretleri büyüklüğe göre değişmekle beraber Ankara gibi illerde Karşıyaka, Ortaköy mezarlıkları 85x200cm tek kişi için standart alan ayırtmıştır. Çift kişilik yapıldığı zaman 200x200cm kullanılabilmektedir. Diğer illerden ve Yurtdışından arayan kişilerin mezar yapılacak yerin tam alanını mezar yapım firmasına vermesi uygun olacaktır. Cami veya kubbe minareli tasarımlar için yükseklik anlamında kısıtlama bulunmamaktadır.

5.) Mevsim Faktörü: İklimin daha sert olduğu Ankara, Bolu, Yozgat, Eskişehir, Kırşehir, Nevşehir, Konya, Kayseri gibi İç Anadolu illerimizle iklimin daha yumuşak olduğu, İstanbul, Bursa, Antalya, İzmir, Muğla, Adana gibi illerimizde tercih edilecek taş modellerinin ufakta olsa farklılıklar gösterebileceğini belirtebiliriz. Bir defa Traverten ve Mermer taşlar her iklim için uygundur. Granit taşlar ise daha ılıman yerlerde çok daha sıklıkla kullanılıyor. Kurak yerlerde granit kullanılacağı zaman hem bağlantı hemde montaj malzemelerinde daha sağlam ürünler tercih edilmektedir.

6.) Fiyat Faktörü ve Örnekler: Fiyat olarak sıraladığımız zaman Granit–>Mermer–>Traverten olarak malzemeler sıralanmaktadır. En pahalı olan ürün granittir. Bütçenize göre Blok mezar modelleri çok daha sağlam olmakla beraber daha yüksek maliyete sahiptir. Küpeşteli mezar taşlarında kullanılan malzeme kalınlığı 5-10cm arasında değişirken blok mezarlar da 25cm kalınlığa çıkılmaktadır.

Fiyatı etkileyen faktörler arasında baştaşı kısmında kullanılan resimler, motifler ve lazer uygulamalar bulunmaktadır. Sitemizde hem mezar taşı çeşitleri hemde baştaşı çeşitleri olarak yüzlerce farklı uygulama ve tasarım içinde istediğiniz seçimi yapabilir bunun dışında aklınızda farklı tasarımlar vara çizimi bize gönderip uygulanmasını istemeniz yeterli olacaktır. Bilgisayar destekli programlar ve cnc makinelerimiz ile her türlü uygulamayı sizler için yapabilmekteyiz.

Mezar Taşı Seçiminde Diğer Merak Edilenler

Aile mezarı ve kabristan için nelere dikkat edilmeli? Bu konuda yakın gelecekte detaylı bir paylaşımı sizler için yapacağız. Kısa bahsetmek gerekirse hem alan hem de yapıldığı yer çok daha büyük olabileceğinden dolayı zemin dolgusu, eğim, taş kalitesi ve net ölçüler gibi konulara dikkat edilmelidir.

Hangi mezar taşı modeli en iyi fiyat performans oranı verir? 5’lik küpeşteli yapıda ve ortada herhangi bir kuşağı bulunmayan traverten mezar modelleri yani kendinden kuşaklı modeller fiyat ve kalite olarak tercih sebebidir. Fiyat konusunda bir tık bütçenizi büyütebilirseniz blok mezar modellerini öneririz.

Traverten mezar mı granit mezar mı? Mezar tasarımında çok farklı bir ayrıcalık olsun istemiyor ve üst tasarım olayına çok girmiyorsanız kesinlikle traverten daha iyi bir seçim olacaktır. Hem daha dayanıklı hemde çok iyi modeller yapılabilmektedir.

Traverten Mezarmı Mermer mezar mı? Fiyat olarak mermer modeller biraz daha pahalıdır. Kalite ve dayanım olarak traverten biraz daha güçlüdür. Beyaz renkli tasarım seviyorsanız mermer, toprak renkli tasarım seviyorsanız traverten sizin için daha uygun bir seçim olur.

Hangi mezar taşının bakımı daha kolaydır? Traverten malzemeden yapılan mezarların eskime oranı çok daha yavaştır ve dış etkenlere çok daha dayanıklıdır. Çiçek bakımı için mezarlık alanında çiçekçi ve mezar bakım servisleri ile anlaşabilirsiniz. Mezar taşı bakımı için traverten ve mermer taşlarda bakım olayı yok denilebilir.

Taş yüzeyleri nasıl işlenmektedir? Gözenekli, gözeneksiz, parlak, cilalı ve kumlamalı olarak birçok farklı yüzey işlemini tercih edebilirsiniz. Örnek çalışmalardan model numarası ile bizden yüzey şeklini talep etmeniz yeterli olacaktır.

Taş fiyat bilgilerini nasıl öğrenebilirim? Telefon ile bize ulaşarak güncel fiyat bilgilerini bulabilirsiniz.


 


2244 kez okundu


Diğer Başlıklar


Osmanlı Mezar Taşları  
Mezar için taş çeşidi seçimi  
Mezar Taşı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?  
KABİR ZİYARETLERİ İLE İLGİLİ HADİSLER  
Kabir ziyaretinde okunacak duâlar  
Kabir ziyaretinin faydaları nelerdir?  
Kabir ziyareti nasıl olur  
Bitkisel Peyzaj Uygulamaları  
Mezar Taşı Yapımı  
Mezar Temizlik Hizmetleri  
Mezar Çiçeklendirme Nasıl Yapılmaktadır?  
Mezar Bakımı Nasıl Yapılır?  
Mezar Peyzaj İşleri Nasıl Yapılır?  
Mezarlık Çiçeklendirme  
Genel Hizmet Detayları  
Eskişehir Mezar Bakım  
Kabre Ağaç Dikilir mi?  
Mezarlara Neden Çiçek Ekilir  
Kabir Ziyareti  

Toplam Kayıt: 19 [19 - 1]    
Sayfa: [ 1 ]
 
  Ziyaretçi: 410080 - Hit: 2244