Yaptığımz işlerde başarılı olmak için bazen ayrıntılara önem vermemiz gerekiyor. Önemsiz görüp umursamadığımız şeyler karşımıza çok büyük bir sorun haline dönüşüp çıkabiliyor.
Sağlıklı bir çiçek yetiştirmek için de uygulamamız gereken bazı yöntemler var. Bunlardan bir tanesi de çiceklerimizin saksılarını değiştirirken uymamız gereken kurallar.
İlkbahar mevsimi çiçeklerin saksılarını değiştirmek için en uygun mevsimdir. Çiçek saksıdan şöyle çıkartılmalıdır. Bir elinizle saksıyı ters çevirip diğer elinizle de çiçeğin toprakla buluşan kısmını ve dallarını tutun. Eğer çiçeği saksıdan kolayca çıkaramıyorsanız, ters çevirdiğiniz saksının köşesini masanın kenarına hafifçe vurun ve diğer elinizle de çiçeği çekmeye çalışın.
Eğer çiçek hala çıkmıyorsa fazla zorlamayın, çünkü kökleri ve dalları zedelenebilir. Gerekirse saksıyı kırın veya kesin. Köklerin etrafındaki toprağın bir kısmını temizleyin. Eğer çiçek çok büyükse dışta kalan köklerinin bir kısmını (2-3 cm kadar) keskin bir bıçakla kesin.
Eğer çiceğinizi kilden (balcıktan) yapılmış bir saksıya dikecekseniz, saksıyı 1-2 saat suda bekletin. Çiçeğin köklerini ilerde sulandığı zaman fazla nemli kalmaktan korumak için de saksının dibine kırılmış kil saksısı parçaları veya çakıl taşları koyun.
Saksının çiçek için uygun olup olmadığına bakın. Çiçeğin kökleri saksının boyundan 1-2 cm aşağıda olmalı. Böylece ilerde suladığınızda su saksıdan dökülmez. Çiçeği saksının tam ortasına oturtun. Çiçeğin kökleriyle saksının arasında 2 cm boşluk kalıp kalmadığına bakın.
Saksıyla çiçeğin koku arasında kalan boşluğu toprakla doldurun ve hafifçe üzerine bastırın. Bu arada genel olarak çiçek dikerken toprağa sert bastırmayın. Çünkü sularken toprak suyu ememiyor dolayısıyla çiçek yeterince su alamıyor.
Bazen bu sert bastırma sonucu zarif olan çiçeklerin kökleri de zarar görebiliyor. En son olarakta çiçeğin üste kalan köklerini kapatmak için bir miktar toprak ilave edin. Çiçeği saksının altındaki delikten su gelene kadar sulayın.