Kanatlı Sinema Pink
Kanatlı Sinema Pink
Hoşnudiye Mah. İsmet İnönü Cd. Kanatlı A.V.M. No:57/23 ESKİŞEHİR
ping@kanatli.com.tr
0 222 231 42 92

SEV başkanının ateşlediği tartışma büyüdü: Yunus Emre Tartışması

6.05.2025 

Yunus Emre'nin Adı Üzerinden İlçeler Arası Gerginlik: Tartışmayı Kim Başlattı?

Yunus Emre Haftası'nın Eskişehir’de birlik ve kültürel dayanışma içinde geçmesi beklenirken, Sivrihisar Eğitim Vakfı Başkanı Bekir Kalır’ın açıklamaları, ilçeler arasında gereksiz bir aidiyet tartışmasının fitilini ateşledi.

Kalır, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “Yunus Emre Sivrihisar’ındır, öyle kalacaktır” diyerek Yunus Emre’nin Mihalıççık’ta bulunan mezarının onun aidiyetini değiştirmediğini savundu. Oysa bugüne kadar bu konuda benzer bir çıkış olmamış; Yunus Emre, tüm Eskişehir’in ortak değeri olarak kabul edilmişti.

“Siz Önce Nasrettin Hoca’ya Sahip Çıkın”

Bu çıkışa ilk tepki, Mihalıççıklılar El Ele Derneği Başkanı Salih Güven’den geldi. Güven, açıklamanın zamanlamasına ve içeriğine tepki göstererek şu ifadeleri kullandı:

“Sayın Vakıf Başkanı hangi kafa ile bu açıklamayı yaptı bilmiyorum. Yunus Emre 8 yüzyıl önce Sivrihisar-Mihalıççık coğrafyasında yaşamış bir halk değeridir. Bugün kabri Mihalıççık ilçesindedir ve bu bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Yunus Emre’den önce Nasrettin Hoca’ya sahip çıksınlar.”

Salih Güven ayrıca, Yunus Emre'nin bir ilçeye değil, tüm insanlığa ait evrensel bir değer olduğunu vurguladı.

“Yıllardır Sessizken Neden Şimdi?”

Sivrihisar Eğitim Vakfı’nın bu açıklamayı ilk defa Yunus Emre Haftası gibi bir dönemde yapması, kamuoyunda "neden şimdi?" sorularına neden oldu. Sosyal medyada birçok kullanıcı, "Yıllardır konuşulmayan konu neden tam da kutlamalar zamanında gündeme getiriliyor?" tepkisi gösterdi.

“Yunus Emre’yi Paylaşmak Değil, Anlamak Gerek”

Kültür çevrelerinden gelen değerlendirmelerde, Yunus Emre’nin “gelin tanış olalım, işi kolay kılalım” mesajlarının tam tersine, ilçeler arası bir rekabet konusu haline getirilmesinin büyük bir ironi olduğu belirtiliyor.

Uzmanlar, Yunus Emre gibi evrensel değerlerin yerel sahiplenme yarışına değil, ortak anlama ve yaşatma çabasına ihtiyaç duyduğuna dikkat çekiyor.

Gönderen: journal
2719 defa okundu 
 


Kültür-Sanat
Eskişehir’de İlber Ortaylı ile "Türk Kültürü ve Yunus Emre"ye Tarihi Bakış
20 yaşındaki şef Eskişehirli müzikseverlerin kalbini fethetti
21. Amatör Tiyatro Günleri başlıyor
ESTÜ’de Türkülerle Anadolu Esintisi: "Yol Türküleri" Konseri Büyük Beğeni Topladı
"Engelsiz Sema" Yunus Emre Kültür Merkezi’nde Duygu Dolu Anlar Yaşattı

 

 
Sinema
ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ’NDE BU YIL 13 ÜLKEDEN 15 FİLM YARIŞIYOR
Yılın En Dokunaklı Hikâyesi “Bi Umut”tan İlk Fragman Geldi
ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ 2025 23 MAYIS’TA BAŞLIYOR!
“Bi Umut” filminin oyuncu kadrosu açıklandı

Ziyaretçi: 270.306 - Hit: 271.119
eskişehir  eskisehirburada.com
Kanatlı Sinema Pink - 0 222 231 42 92