Eskişehir Diş Hastanesi
Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi
Yenikent Mah. Piri Reis Cad. No:28
eskisehir.adsh@saglik.gov.tr
0 (222) 229 09 19 - 0 (222) 229 38 54

Diş Sıkma ve Gıcırdatma En Çok Gençlerde Görülüyor!

9.05.2025 

Stres ve hızlı yaşam temposunun artmasıyla birlikte son günlerde diş sıkma ve diş gıcırdatma vakalarında belirgin bir artış söz konusu. İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi AD Öğretim Üyesi Merve Çakır, diş sıkmanın en sık görüldüğü yaş grubunun, 20-40 yaş aralığındaki genç yetişkinler olduğuna dikkat çekiyor.

Altında yatan pek çok farklı sebeple diş sıkma (bruksizm) ve diş gıcırdatma, günümüzde gittikçe yaygınlaşan önemli bir sorun. Her yaş grubunda karşılaşılan diş sıkmanın en sık görüldüğü yaş grubu ise 20-40 yaş aralığındaki genç yetişkinler. Sınav dönemleri, stresli iş ortamları ve yoğun psikolojik baskılar gençlerde diş sıkma riskini artırırken, çocuklarda ise diş değişim dönemlerinde kısa süreli diş sıkma davranışları görülebiliyor. Bruksizmin oluşmasında etkili başka faktörler de var. Özellikle anksiyete, uyku bozuklukları, diş sorunları (kapanış bozukluğu gibi), bazı antidepresanlar ve nörolojik hastalıklar bunlar arasında ilk sırada. 

Diş sıkma ve diş gıcırdatma gece uykusu boyunca farkında olunmadan yapıldığında, uzun vadede dişlerde aşınma, hassasiyet, çene ekleminde ağrı ve baş-boyun kaslarında sorunlara sebep oluyor. Uzun süre tedavi edilmediğinde ise, diş yapısında kalıcı hasarlara ve çene ekleminde ciddi fonksiyon kayıplarına yol açıyor. Oysa gece plağı kullanımı, fizyoterapi, kas egzersizleri, gevşeme teknikleri ve stres azaltıcı terapiler ve botoks uygulamaları gibi çok geniş yelpazede tedavi seçenekleri ile yaşam kalitesini artırmak mümkün. 

Erken tanı ve doğru müdahaleyle diş sıkmanın yol açtığı sorunların önlenebileceğini belirten İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi AD Öğretim Üyesi Merve Çakır’ın, diş sıkmanın etkilerini azaltmak için de birkaç önerisi var: 

 

Azaltın: Stresinizi azaltacak yöntemler geliştirin (Egzersiz, meditasyon, hobiler).

Değiştirin: Uyku düzeninizi değiştirin. Düzenli ve kaliteli uyku alışkanlığı edinin.

Rahatlayın: Çene kaslarını rahatlatıcı egzersizler yapın.

Sınır koyun: Kafein ve alkol tüketiminizi sınırlayın.

Aksatmayın: Diş hekimi kontrollerinizi ihmal etmeyin.

 

 

Gönderen: journal
908 defa okundu 
 


Sağlık
MİGREN HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 5 ÖNEMLİ NOKTA!
Çocukluk Dönemin de Obeziteye Dikkat!
Kelime kaybıyla başlayan sessiz tehdit: Primer Progressif Afazi
"Sağlıklı Çocuk, Sağlıklı Gelecek" Projesi Eskişehir’de Start Aldı
SAHA Projesi Eskişehir’de Hızla Yayılıyor

 

 
Eskişehir Diş Hastanesi - 0 (222) 229 09 19