İlkadım Bebek Gereçleri
İlkadım Bebek Gereçleri
0-1 Yaş Bebek Giyim ve Gereçleri
0-12 Ay Bebekler İçin İhtiyaç Duyacağınız Herşey
0-1 Yaş Bebek Giyim ve Gereçleri
0-12 Ay Bebekler İçin İhtiyaç Duyacağınız Herşey
 
 
 
Hakkımızda
 
 
Ana Sayfa  
Genel Bilgiler >  
Dikkat Edilecekler >  
İletişim  




 

“Unutulmaya Yüz Tutmuş Türk Dünyası Akıl Zekâ Strateji Oyunu Aşık Oyunları” konuşuldu
17.05.2024 

Rus Dili ve Edebiyatı Bölümünde “Unutulmaya Yüz Tutmuş Türk Dünyası Akıl Zekâ Strateji Oyunu Aşık Oyunları” konuşuldu

Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından düzenlenen “Unutulmaya Yüz Tutmuş Türk Dünyası Akıl Zekâ Strateji Oyunu Aşık Oyunları” Edebiyat Fakültesi Taciser Tüfekçi Sivas Salonu’ndan gerçekleştirildi. Konuşmacı olarak Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Makbule Sabziyeva ve Cemal Mümtaz Sosyal Bilimler Lisesi Tarih Öğretmeni Ayşe Gümüş’ün yer aldığı etkinliğe çok sayıda kişi katıldı.

Prof. Dr. Sabziyeva: “Aşık oyunları, Türk Dünyası'nın zengin kültürel mirasının önemli bir parçasıdır”

Prof. Dr. Makbule Sabziyeva, etkinliğin açılışındaki konuşmasında şunları söyledi: “Dijitalleşen çağımızda çocuklar için çeşitli oyuncaklar bulunmaktadır. Bu oyuncaklar, farklı yaş gruplarına, ilgi alanlarına ve becerilere hitap edecek şekilde tasarlanmıştır. Ama henüz elli yıl önce insanlar aşık kemiği ile oynarlardı. Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş aşık oyunları, Türk Dünyası'nın zengin kültürel mirasının önemli bir parçasıdır. Aşık oyunları sosyalleşmeyi ve iletişimi sağlayan, eğlenceli ve keyifli vakit geçirmeye yardımcı olan bir oyun olmakla birlikte el becerilerini ve koordinasyonu geliştirir, dikkat ve konsantrasyonu artırır, hızlı düşünmeyi ve karar vermeyi teşvik eder.

Yüzyıllardır süregelen aşık oyunları günümüzde unutulmaya yüz tutmuştur. Bu bağlamda Ayşe Gümüş öğretmenimizin ve ekibinin çalışması çok önemlidir. Bu çalışma, Türk Dünyası'nın zengin kültürel mirasının korunması ve yaşatılması için önemli bir adım olmakla birlikte Türk Dünyası halkları arasında kültürel etkileşimi ve dayanışmayı artırmaya hizmet etmektedir.”

Öğretmen Ayşe Gümüş: “Geleneğimizi uygulamalı olarak yaşatmak için lise öğrencileri ile bir proje başlatarak birçok uluslararası ve ulusal faaliyet yürüttük”

Tarih öğretmeni Ayşe Gümüş ise konuşmasında şunlara değindi: “Oyun malzemesi olan aşık kemiklerine müzelerde sergilenen buluntular arasında rastladım. Aşık kemikleriyle çocukluğumda oynadığım aşık oyunları, Anadolu’da 1980 sonrası unutulmuştur. Konuyu araştırmaya başladığımda bu oyunun unutulmaması için araştırmaların yapıldığını, Türk Dünyası’nda akıl zekâ ve strateji oyunu olarak görüldüğünü ve 100 farklı oynama çeşidinin olduğunu öğrendim. Geleneğimizi uygulamalı olarak yaşatmak için lise öğrencileri ile bir proje başlatarak birçok uluslararası sempozyuma katıldık, Anadolu’da oynanan aşık oyunlarını tanıttık, Türk Dünyasında oynanan oyunlarının çeşitlerini öğrendik. Eskişehir ilinde derlediğimiz Han Aşık, Çizgili Aşık, Aşıklı Bektaş oyunlarını ve kurallarını kayıt altına aldık. Bu konuda Karaçay Malkar Türklerinden Ufuk Tuzman’a desteklerinden dolayı özellikle teşekkür etmek istiyorum. Aşık oyunlarının Eskişehir Somut olmayan İl Kültür Envanterine girmesi için tarafımızca çalışmalar devam ettiriliyor ve mayıs ayının sonunda İl Kültür Envanteri için hazırlanan sunum İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün koordinatörlüğünde ve desteğiyle Eskişehir Valiliğinde gerçekleştirilecek.”

Sergi salonunda uygulamalı olarak devam eden etkinlik akademisyen ve öğrenciler tarafından büyük ilgiyle karşılandı. Anadolu Üniversitesi adına anı hediyelerinin sunulmasıyla etkinlik sona erdi.

 

Gönderen: journal
2412 defa okundu 
 


Ekonomi
Eskişehir dünyanın en büyük cam üretim noktası oldu
Eskişehir’de bitki koruma ürünleri hakkında detaylı eğitim
Avrupa’nın En Yüksek Kulesi Çamlıca Kulesi
İstihdam garantili mesleki eğitimler tamamlandı
Domates üreticilerine ilk yardım ve hijyen eğitimi

 

 
Eğitim
Sivrihisar’da Kur’an Kursları Kapanış Programı Düzenlendi
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü mezunları keplerini havaya attı
“Sınavdan önce stres doğal. Stres var, panik yok”
2024 Anadolu Üniversitesi Spor Ödülleri sahiplerini buldu
Anadolu Üniversitesinde 3 kuşak 7’den 70’e Mezuniyet Heyecanı

 
  Ziyaretçi: 3238133 - Hit: 3324580