Eskişehir Güvenlik Sistemleri
Güvenlik Kamera Sistemleri
İkieylül Cd. Yalbı Sk. Arifbey Apt: No:13/13
guvenlik@eskisehir.net.tr
0542 311 63 84

Enflasyon muhasebesi uygulamasının uygun bir zamana ertelenmeli

30.08.2024 

MÜSİAD Eskişehir Şube Başkanı Oğuz Özdemir, enflasyon muhasebesi uygulamasının uygun bir zamana ertelenmesi gerektiğini söyledi

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Eskişehir Şube Başkanı Oğuz Özdemir, enflasyon muhasebesi uygulamasının, bugünkü ekonomik koşullar içerisinde  mükellefleri zora soktuğunu belirterek uygulamanın, şartların uygun olduğu bir zamana ertelenmesi gerektiğini söyledi.

Konuya ilişkin olarak bir basın açıklama yapan Özdemir, Enflasyon muhasebesi uygulamasında henüz hiç fatura düzenlemeyen, satış yapmayan bir işletmenin sabit kıymetlerine ve stoklarına enflasyon muhasebesi uygulandığında işletmenin kar ettiği göründüğünü ve bu yüzden kurumlar veya gelir vergisi, ödemek zorunda kaldığını, bununda bugünkü ekonomik şartlarda birçok firmayı zorlayacağını beyan etti.

MÜSİAD Eskişehir Şube Başkanı Özdemir açıklamalarına şunları ilave etti.

“Ekonomi yönetimi enflasyon muhasebesinden elde etmek istediği geliri zaten elde edemeyecektir. Çünkü normal şartlarda kar elde edip  vergi ödeyecek işletmelerden sermayeleri güçlü olanlar, enflasyon muhasebesi nedeniyle karlılıkları önemli oranda düştü, hatta zarar açıklayan işletmeler çoğaldı. Dolayısı ile vergi gelirleri düştü.

Bununla birlikte özkaynağı güçsüz olan fakat parasal olmayan aktif varlıkları yani stokları, iştirakleri, maddi duran varlıkları, maddi olmayan duran varlıkları yüksek olan, finansmanını borçlanma ile yapan, borçlu olan işletmeler açısından ise gelir yönlü, yani kar artırıcı olup, ödemesi gereken vergiden çok daha fazla bir vergi ödemek zorunda kalmaktadır.

Piyasa koşulları ile kredi faizlerinin ve enflasyonun bu kadar yüksek olduğu bir zamanda enflasyon muhasebesi uygulaması, ne ekonomi yönetimine ne de ülkeye amaçlanan kazanımları sağlamayacaktır. Bu konuda şu an yapılması gereken, bu uygulamanın ekonomik şartların daha iyi olduğu bir zamana ertelenmesidir.  Bu tür vergilendirme politikalarının yeniden gözden geçirilmesi ve ekonomik sürdürülebilirlik açısından daha uygun çözümler bulunması elzemdir. MÜSİAD olarak ekonomi yönetiminin yaşanan sıkıntıları göreceğini umuyor ve bu konuda daha dengeli bir yaklaşım benimsemeye davet ediyoruz." dedi

Gönderen: journal
10382 defa okundu 
 


Ekonomi
Eskişehir’de hedef yıl sonuna kadar 200 ari işletme
Milli Hızlı Tren’de İlk Test 2025’te
Eskişehir İhracatı Yüzde 12,49 Arttı
Demiryolları İle 8 Ayda Türkiye Nüfusunun İki Katı Yolcu Taşındı
Sarsılmaz Silah Kuleleri global arenada

 

 
Eskişehir Güvenlik Sistemleri - 0542 311 63 84