Eskişehir Temizlik Şirketi Öznur Temizlik 0530 746 82 66 - 0542 260 86 02
Eskişehir Merdiven,Ev,Ofis,Fabrika,İş yeri,Okul,
Dersane,Koltuk temizliği


Hasan Polatkan cad. Doğancan Sok.
ayarstemizlik26@gmail.com
0530 746 82 66 - 0542 260 86 02

Zemin Cilası

Zemin Cilası




ZEMİN BAKIM VE CİLASI       ESKİŞEHİR TEMİZLİK ŞİRKETLERİ

 

Zemin Bakımı Ve Cilası
Temizliği, kolaylaştırmak; yüzeylere güzel bir görünüm sağlamak,mekanik ve kimyasal etkilerden korumak amacıyla yapılan uygulamalardır. Temizlik işlemleri ile kir ve atıkların gözle görülenleri uzaklaştırırken , gözle görülmeyen mikro organizmaların uzaklaştırılması her zaman mümkün olmamaktadır. Bunu sağlayabilmek için dezenfeksiyon işlemleri gerekir.

Sert zemin cilalama ve bakım yöntemleri
Bu bölüme kadar olan konular sert zeminler üzerindeki temizlik uygulamalarını anlatmaktaydı. Sert zeminler üzerindeki gevşek ve yapışkan kirlerin oluşturduğu hijyen riski ve estetik rahatsızlık yanında, en az bu ikisi kadar önemli bir diğer etkisi daha vardır: Zeminlere zarar vermek! Kirin, zemin ve üzerindeki trafiğin özelliğine göre kısa ya da uzun vadede ortaya çıkabilecek bu zararı başlıca iki grupta toplanabilir:

a)Gevşek kirlerin, üzerindeki trafiğe bağlı olarak zemini aşındırma sürecini hızlandırması
b)Zemin üzerine değişik yollarla gelen sıvıların zemine sızması veya zemin ile reaksiyona girerek yüzeyde veya daha derinlerde bozulmalara yol açması


Zemin koruma uygulamalarının başlıca amacı:
a)
Aşındırıcı etkileri azaltmak ve sıvıların zeminin dokularına sızmasını engellemek
b)Yüzeyin yapısını değiştirerek daha sert, dayanıklı ve sızmalara karşı daha dirençli hale getirmek
c)Yüzeylerde çıplak göz ile farkedilemeyecek boyutlardaki gözenekleri kapatarak kirlerin yerleşmesini engellemek ve temizlik işlemleri ile kolayca alınmalarını sağlamak
d)Zeminin estetik açıdan daha güzel görünmesini sağlamak


Zemin koruma uygulamaları zeminle etkileşimlerine göre ikiye ayrılırlar:
a)
Zemin üzerinde bir tabaka oluşturan uygulamalar: Polimer
kaplamalar
b)Zemin üzerinde herhangi bir tabaka oluşturmadan, reaksiyona girerek yüzeyin yapısını değiştiren uygulamalar:
Kristalizasyon


Polimer Kaplamalar
Polimer-yayıcı akrilik asit, akrilik ester ve styreneden oluşur. ürünün özelliklerini akrilik ve styrene polimerlerin tipi ve ilişkileri belirler. Akrilik ve styrene polimerler aşağıdaki özelliklere sahiptirler:
Akrilik Polimerler-Styrene Polimerler
Esnek Sert, kırılması kolay
Parlaklığı düşük Parlaklığı yüksek
Alkole dirençsiz Alkole dirençli
İyi kaplama Kötü kaplama özelliği
Sökülmesi kolay Sökülmesi zor
Akrilik ve styrene polimerlerin birbirlerine göre avantajlı ve dezavantajlı tarafları vardır. İyi bir zemin kaplama ürününün formüle edilmesi akrilik ve styrene polimerlerin bu özelliklerinin en uygun şekilde bir araya getirilmesiyle oluşur.
Polimer kaplama tutunabildiği tüm sert zeminler üzerine uygulanabilir. Bu anlamıyla kendinden parlak fayans, granit gibi zeminlerde iyi bir
kaplama elde etmenin zorluğu nedeniyle uygulanması uygun değildir. Bunun dışında PVC, linoleum, vinil, çini/mozaik taş, mermer gibi zeminlerde iyi sonuç verir.
Polimer kaplama (cilalama), bu iş için üretilmiş olan özel ürünlerin su ile seyreltilmeden, direkt olarak zemine düzgün katlar halinde yayılması ve kurumaya bırakılması şeklinde özetlenebilir. Bu uygulama için ürünü zemine yayacak aparatlara ihtiyaç vardır ve özellikleri aşağıdaki gibidir:
Polimer kaplama (cilalama) uygulamasında uygulama aşağıda belirtildiği gibidir:
a)
Cilalanacak alandaki taşınabilen eşyalar alandan uzaklaştırılmalı, taşınamayanların gerekli yerleri örtülerek korunmalıdır. Kaplanacak alan tüm gevşek ve yapışkan kirlerinden ve daha önce uygulanmış cila artıklarından arındırılmalıdır. Yeni cila uygulaması öncesi eski uygulamaların temizlenmesi çok önemlidir. Bu işlemlerde bir cila sökücü ürün kullanılmalıdır. Yıkama işleminin ardından zemin mutlaka durulanmalıdır. Zeminde kalacak olası bir cila sökücü ürün bakiyesi, uygulanacak yeni cilanın performansını olumsuz etkileyecektir.
b)Zemin tamamen kuruyuncaya kadar beklenmelidir. Zemindeki olası bir nemlilik uygulanacak cilanın performansını yine olumsuz etkileyecektir. c)Uygulama, tamamen kurumuş alanın en uzak noktasından başlanarak çıkışa doğru yapılmalıdır.
d)ürün bidonu veya bir uygulama kabından zemine uygun miktarda cila dökülmelidir. Bu işlem sırasında her seferde zeminin bir bölümüne uygulama
yapılmalı yere dökülen cilanın kurumasına meydan verilmemelidir. Sözgelimi, 1-1,5 m genişliğinde paralel şeritler halinde çalışılabilir.
e)Dökülen cila, kurumasına imkan vermeden dengeli bir tabaka halinde zemine yayılmalıdır.
f)Yayılan cila yayılma yönüne dik olarak son bir kez daha taranarak dengeli bir yayılım ve her noktaya temas garanti edilmelidir. Bu işlemler en fazla bir-iki dakika içinde tamamlanmalıdır. Aksi halde kurumaya başlayan cilaya yapılacak tüm müdahaleler cila yüzeyinin bozulmasına ve pürüzlü bir kaplama oluşumuna neden olacaktır.
g)Bu cila dökme ve yayma işlemi alanın çıkışına doğru, paralel şeritler halinde ve bir önce cilalanan alan ile arada geçiş izi kalmayacak şekilde devam ettirilmelidir.
h)Tamamen kaplanmış zemin kurumaya bırakılmalıdır. Bu sırada zemin hiçbir şekilde kullanılmamalı, kurumakta olan cilaya müdahale edilmemelidir.
Zemindeki cilanın kuruması, ortamın şartlarına bağlı olmak üzere yirmi ila kırkbeş dakika arasında farklılık gösterebilir. Soğuk, nemli ve havasız ortamlarda bu süre uzarken, sıcak, kuru ve havadar ortamlarda kısalmaktadır.
Birinci kat uygulama tamamen astar uygulama görevi görmektedir. Birinci kat ile zeminde istenilen korunma seviyesi yakalanamaz. En az iki, ideal koruma seviyesine ulaşmak için ise üç kat uygulama yapılmalıdır. Takip eden ikinci ve üçüncü kat uygulamalar bir önceki katlar tamamen kurumadan yapılmamalıdır.
Son kat uygulamanın da kurumasından sonra zemin üzerinde sadece hafif etkili hareketler yapılabilir, eşyaların çekilmesi vb gibi işlemler cilaya zarar verebilir. Cilalanan alanın tamamen kullanıma açılabilmesi için en az iki-üç saatin geçmesi gerekir.
Cila üzerinde yüzeyin daha dayanıklı olması ve parlak görünmesi için son işlem olarak parlatma yapılmalıdır. Cila parlatma tek diskli yer yıkama makinelerine benzeyen, 900-1200 devir/dakika hızla çalışan ve zemine tam baskı uygulamayıp hafif bir temas sağlayan cila bakım makinelerinde beyaz veya kırmızı ped kullanımı ile yapılır.
Kimyasal ürün kullanılmadan yapılan bu parlatma işlemi ile cila yüzeyinde, pedin çok hızlı hareketi ve oluşan ısı yardımı ile bir pürüzsüzleşme ve
dayanıklılık artışı sağlanır.


Polimer cilalı zeminlerin günlük temizliği ve bakımı
Polimer cilalı zeminlerde yapılacak günlük işlemlerde temel olarak bir farklılık yoktur. Gerek gevşek, gerekse yapışkan kirlere müdahale yöntemlerinin tamamı kullanılabilir. Ancak, zemin üzerinde hassas bir kaplamanın olduğu ve güçlü kimyasal ürün ve mekanik etkilerden zarar görebileceği dikkate alınmalıdır. Zaten günlük temizlik işlemlerinde çok güçlü kimyasal ürün ve mekanik etkilere gerek de yoktur. Makine ile yapılacak yıkama işlemlerinde mekanik etkiyi düşük tutmak için beyaz veya kırmızı bir ped ve nispeten daha zayıf temizlik ürünleri kullanmakta yarar vardır.
Polimer cila kaplanmış zeminlerde günlük trafiğin etkisi ile aşınma devam eder. Ancak, bu kez aşınan zeminin kendisi değil, üzerindeki kaplamadır. Tabaka belirli bir miktar aşınmadan sonra koruyuculuk görevini yerine getiremez duruma gelecektir. Bu nedenle cila tabakasının ömrü çok önemlidir. Zemin üzerindeki cila tabakasının uzun ömürlü olması, düzenli temizlik işlemleri yanında bakım uygulamalarına da bağlıdır.
Bakım işlemi iki şekilde yapılabilir:
a)Gevşek ve yapışkan kirlerinden arındırılmış cilalı yüzeylerin cila bakım makinası ve beyaz veya kırmızı bir ped ile herhangi bir kimyasal ürün kullanmadan ovalanarak sertleştirilmesi ve aşınmış bölgelere diğer yerlerden alınan polimerler kaynaştırılarak.
b)Cila bakım ürünleri kullanarak. Bu şekilde cila tabakasının, eksilen polimerlerin yerine yeni polimerlerle onarılması mümkün olur.
Cila bakım ürünleri temizleme özelliklerine ek olarak içlerinde bir miktar da polimer bulunduran ürünlerdir. Bu ürünlerle yapılan temizlik işlemlerinde zemin üzerinde çok ince bir polimer film tabakası oluşur. Oluşan bu tabakanın cila bakım makineleri ile ovalanıp parlatılması ile zemindeki cila tabakası ile temizlik ürününden gelen polimerlerin kaynaştırılması ve yüzeydeki aşınmış bölgelere dolgu yapılması sağlanmış olur. Bakım ürünlerinin cilalı zeminlerde kullanımı iki şekilde olabilir:
a)Temizleme özelliği de olan bakım ürünleri günlük temizleme yöntemleri kullanılarak zemine uygulanabilir. Parlatma işlemi zeminde kalan bakiyeye uygulanacaktır. Düzenli olarak yapıldığında zemindeki aşınma miktarına göre, cila tabakasının incelerek koruma görevini yapamaz hale gelmesi ve zeminin kötü görünmesi engellenmiş olur.

b)Bakım ürünü, temizleme yöntemleri ile düzenli olarak uygulanmadığı durumlarda direkt veya su ile seyrelterek bir atomizer vasıtası ile zemine püskürtülür ve cila bakım makinası ile uygulama yapılır. Seyreltme miktarı onarılacak bölgedeki aşınma miktarına göre belirlenmelidir.