Eskişehir Temizlik Şirketi Öznur Temizlik 0530 746 82 66 - 0542 260 86 02
Eskişehir Merdiven,Ev,Ofis,Fabrika,İş yeri,Okul,
Dersane,Koltuk temizliği


Hasan Polatkan cad. Doğancan Sok.
ayarstemizlik26@gmail.com
0530 746 82 66 - 0542 260 86 02

Gençler çevreci otomobilleri tercih ediyor

5.05.2025 

TEB Cetelem, Cetelem Araştırma Merkezi’nin hazırladığı “Otomobil: Sonsuz bir gençlik kaynağı mı?” araştırmasının sonuçlarını paylaştı

Gençler çevreci otomobilleri tercih ediyor

TEB Cetelem, Cetelem Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan “Otomobil: Sonsuz bir gençlik kaynağı mı?” başlıklı araştırmanın sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Toplam 14 ülkede yaşları 18 ve 65 arasında değişen 16 bin kişinin online katılımıyla yapılan araştırma, gençlerin araçlarına olan sevgi ve bağlılığının beklenenden daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Araştırma sonuçlarına göre arabalarıyla özel bir ilişki kuran gençler çevre dostu araç kullanmak istiyor. 

TEB Cetelem tarafından açıklanan araştırmanın sonuçları gençlerin araçlarına olan sevgi ve bağlılığının tahmin edilenden daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Gençlerin otomotiv dünyasıyla ilişkisine dair önemli veriler sunan araştırma, gençlerin ehliyet alır almaz araba kullanma konusunda sabırsız olduklarını gösteriyor. Gençler, kullandıkları farklı mobilite sistemlerinin merkezinde yer alan arabayı hem mevcut hem de gelecekteki günlük yaşantılarının vazgeçilmez bir parçası olarak görüyorlar.

Araştırmanın gerçekleştirildiği 14 ülke arasında Türkiye, Belçika, Çin, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, İspanya, Birleşik Krallık ve ABD yer aldı. Yaşları 18 ve 65 arasında değişen 16 bin kişinin online katılımıyla yapılan araştırmada, jenerasyonlar arasında karşılaştırma yapabilmek açısından 30 yaşın altındakiler genç, 50 yaş üstündekiler ise yaşlı olarak kabul edildi. 

Ateş Şakrak: “Sektörün tüm oyuncuları için iş ortağı konumundayız” 

Cetelem Gözlemevi Sonuçları’nın 1985’ten beri yayınlandığını belirten TEB Cetelem Genel Müdürü Ateş Şakrak, araştırmanın Avrupa ülkeleriyle birlikte Çin, Japonya ve ABD gibi sektöre yön veren ülkeleri kapsadığını ve 2012’den bu yana Türkiye’nin de çalışmaya dahil edildiğini belirterek, “Bu rapor, bir kez daha TEB Cetelem’in yalnızca bir finansman şirketi olmakla kalmayıp, sektörün tüm oyuncuları için bir iş ortağı konumunda olduğunu gösteriyor.” dedi. 

“Markalar gençlerin arabalarına bağlılığını iyi değerlendirmeli”

Şakrak, araştırmanın sonuçlarına ilişkin şunları söyledi: “Otomobillerin sıradan birer tüketim aracı olmadıkları, sahiplerinin onlarla özel bir ilişki kurduğu yaygın kullanılan bir ifadedir. Bu ilişki Cetelem Araştırma Merkezi’nin gerçekleştirdiği “Otomobil: Sonsuz bir gençlik kaynağı mı?” başlıklı araştırmanın konusu oldu. Araştırma otomotiv sektörü için çok önemli sonuçlar ve veriler ortaya koydu. Genç insanlar arabaları seviyorlar ve sevmeye de daha uzun bir süre devam edecekler. Markalar, gençlerin arabalarına olan bağlılığını ve onlar nezdinde sahip oldukları görece yüksek güvenilirliği iyi değerlendirmeli.  Bu güveni boşa harcamamak onların elinde. Aynı zamanda, gençlerin kendilerini çevre dostu bir arabanın içinde hayal ettiklerini de unutmamalılar. Gençlerin elektrikli araçlarla ilgili yaklaşımları, markaların bu yolda sakınmadan, kararlılıkla ilerlemek konusunda kendilerini daha özgüvenli hissetmelerini sağlamalı. Biz de TEB Cetelem olarak sürdürülebilir mobiliteye olan desteğimizi özellikle çevreci araç finansmanında yaptığımız yenilikçi uygulamalarla ortaya koyuyoruz. Markaların gelecekte başarılı olmaları sürekli, şeffaf bir diyalog kurmalarına, çevre konusunda sağlam ve samimi bir adanmışlık sergilemelerine ve çok katmanlı ulaşım ortamına düzgün bir şekilde entegre olmalarına bağlı. Aynı zamanda, sadece direksiyonun arkasına geçip yeri doldurulamaz anılara sahip olmayı isteyen bir kuşağın arabalara erişmesine imkân tanıyan fiyatlar sunmak da büyük önem taşıyor.” 

Gençler için otomobil bir tutku

Araştırma 30 yaş altı katılımcı kategorisinde arabayla kurulan özel ilişkiyi tespit etti. Her 10 kişiden 8'i bunu doğruluyor. Çin'de %97 oranında muazzam bir genç nüfus arabalarıyla aralarında güçlü bir bağ olduğunu söylüyor. Türkiye’de gençleri %89’u arabalarıyla aralarında özel bir bağ görüyor. Polonyalılar ve İtalyanlar da aynı derecede tutkulu. Gençlerin birçoğu arabasız bir hayatın nasıl olabileceğini düşünmekte zorlanıyor. Her 10 gençten 6’sı bunu ihtimal dışı görüyor. Aynı zamanda, gençler kendilerini çevre dostu bir arabanın içinde hayal etmeyi seviyorlar. 

En çok ikinci el seçeneği tercih ediliyor

Yeni araba alırken fiyat önemli bir engel olarak ortaya çıkıyor. Sürücülerin ilk arabalarını yeni mi yoksa ikinci el mi almak konusunda ayrıldıkları görülüyor. Gençlerin %51’i ikinci el seçenekleri tercih ediyor. Yaşlılar ise %59 ile daha çok yeni araba satın almak eğiliminde. Ancak ülkeler arasında büyük farklılıklar görülüyor. Çin’de her 10 genç insandan 9’u yeni araçları tercih ediyor. Japonya’daysa bu rakam her 10 genç insanın 8’i olarak karşımıza çıkıyor. İtalyanlar ve İspanyollar ilk dördü tamamlıyor. 

Ortak beklenti: Güvenlik, rahatlık ve özgürlük

Farklı derecelerde de olsa gençler de yaşlılar da araba alırken üç konuyu öne çıkarıyorlar: Güvenlik, rahatlık ve özgürlük. Gençlerin %30'u güvenliğin bir arabanın en önemli özelliği olduğuna inanırken yaşlıların %43'ü buna inanıyor. Konu rahatlık olduğunda, gençlerin %27'si ve yaşlıların %38'i bundan bahsediyor.  Üçüncü sıradaysa özgürlük bulunuyor. Gençlerin %27 ‘si, yaşlıların ise %32’si araba ile özgürlüğü özdeşleştiriyor. Gençler ayrıca araba söz konusu olduğunda hız ve zevkten de bahsediyor. Buna karşılık yaşlılar hızdan ender olarak söz ediyor. 

Araç tercihlerini yaparken gençler stil, tasarım ve güç üzerinde odaklanıyor. Arabanın markası ve üretildiği ülke ise gençler için yaşlılar açısından olduğundan çok daha az önemli.

Elektrikli araçların saltanatı geliyor

Gençlerin neredeyse yarısı arabaların küresel ısınmanın temel nedeni olduğuna inanıyor, ancak bu görüşe 10 yaşlıdan sadece 3'ü katılıyor. Her 2 gençten 1'i elektrikli araçların daha çevre dostu olduğunu söylerken bu oran yaşlılarda 10’da 4'e düşüyor. 

Her 10 gençten 6'sı elektrikli araçların içten yanmalı motora sahip arabaların yerini alacağına inanırken daha yaşlı jenerasyonun yarısı da bu görüşü paylaşıyor. Elektrikli araç tercihini belirleyen etken fiyattan ziyade şarj konusu olarak öne çıkıyor. 

Ayrıca elektrikli araçlar konusunda şehirde yaşayanlarla kırsal bölgelerde yaşayanların görüşleri arasında çarpıcı farklılıklar bulunuyor. Şehirde yaşayanların elektrikli araçların olumlu bir etki yarattığına inanması, kırsal bölgelerde yaşayanlara kıyasla iki katı daha düşük bir ihtimal oluşturuyor. Şüphe duyanlar en fazla Almanya ve Fransa'da görülüyor. İçten yanmalı motora sahip arabaların satışının yasaklanmasına gençlerin sadece %39'u karşı çıkarken, yaşlılarda bu oran %46 oldu.

Gelecek otomotivde

Bu çalışma 2011 yılında yapıldığında katılımcı gençlerin %29'u arabaların 30 yıl içerisinde toplumda daha önemli bir rol üstleneceğini düşünürken, %45'i arabaların statüsünün değişmeyeceğine inanıyordu. Aradan geçen yıllar içinde bu iki oran hemen hemen tersine döndü. Katılımcıların %47'si arabaların daha önemli bir rol üstlenmesini beklerken bu konuya ilişkin oranlar bütün ülkelerde artış gösterdi. Katılımcıların sadece %33'ü arabanın statüsünün aynı şekilde kalacağını düşünüyor.

Gönderen: journal
1958 defa okundu 
 


_medya advertorial

_haberler advertorial

_gundem advartorial

_Gündem

_biz advertorial

İslam

Yaşam
"Yaşlılar Han’ı" Projesi Han İlçesinde Yaşlıların Hayatına Dokunuyor
İl Müftüsü Gül’den TDV’ye Kurban Vekaleti Bağışı
Yaşlı aylığı ve engelli aylıkları hesaplara yatırılmaya başlandı
TÜRK KIZILAY YENİ YÖNETİMİNİ BELİRLEDİ
Festival Şehri mi, Gerçek Şehir mi?

Spor
Üniversiteler Süper Ligi Heyecanı Eskişehir’de Başlıyor!
Eskişehir Yatırımları ve Gençlik Projeleri TBMM’de Masaya Yatırıldı
TFF’nin Yeni 3. Lig Düzenlemesi Eskişehirspor’a Nefes Aldırdı
Müjdeli Haber: Eskişehirspor’un Borçları Silindi!
EsEs’e Olaylı Maç Sonrası Ağır Darbe

Sinema
ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ’NDE BU YIL 13 ÜLKEDEN 15 FİLM YARIŞIYOR
Yılın En Dokunaklı Hikâyesi “Bi Umut”tan İlk Fragman Geldi
ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ 2025 23 MAYIS’TA BAŞLIYOR!
“Bi Umut” filminin oyuncu kadrosu açıklandı

Sağlık
Eskişehir’de "Sağlık İçin Hareket Et Günü" Coşkuyla Kutlandı
Tepebaşı’nda "Çözüm Odaklı Yaşlanma Atölyesi" Başarıyla Sonuçlandı
HAREKETSİZLİĞİN VÜCUDUMUZDA YOL AÇTIĞI 7 HASAR!
Yaşlılıkta fiziksel aktivite ve egzersiz kronik hastalık riskini azaltıyor!
“İnmede Çare Erken Müdahale”

Politika
2026, Eskişehir İçin Yatırım Yılı Olacak
Hatipoğlu’ndan Şampiyonluk Mesajı: "Eskişehir’in Kalbi Yeniden Atıyor"
Anahtar Parti’den Belediyelere Çifte Faturalandırma Tepkisi
Mürsel Çavdar’a AK Parti’de Önemli Görevlendirme
Eskişehir’e Etiyopya’dan Diplomatik Atama

 

 
Polis
Gündüzalp Ortaokulu’nda Bıçaklı Kavga
Eskişehir KOM’dan "Change" Operasyonu
Jandarmanın Yeni Yardımcısı "Robot Köpek" Envantere Girdi
Türkiye Genelinde FETÖ Operasyonu: 42 İlde 169 Gözaltı
JASAT’tan Başarılı Operasyon:

Otomobil-Motorsiklet
BYD’nin Elektrikli Sportif Sedanı SEAL Yollara Çıkıyor
Taşıt Kredilerinde Faiz Artışı Sürüyor: Araç Almak Zorlaşıyor mu?
Sürücü belgesi yetmez, trafik kültürü eğitimi şart!
Togg T10X, elektrikli araç ve C-SUV segmentinde zirvede
Gençler çevreci otomobilleri tercih ediyor

Magazin
Özgür Özel’den kendisine ’Armut gibi geziyor’ diyen Yılmaz Özdil’e sert sözler
Eskişehir’de 72 Km Bisiklet Yolu Hayal mi Gerçek mi?
Vatandaş Tepkili: Eskişehir’de “Gerçek Belediyecilik” Nerede?
Sokak röportajında tepki çeken zorbalık!
ES-ES Taraftarından CHP’li Başkanlara Tepki

Kültür-Sanat
"Bizim Yûnus" Konseriyle Yunus Emre’ye Musikîyle Vefâ
"Bir Nefes Yunus" Programı ile Yunus Emre’nin Mirası Gençlerle Buluştu
TÜGVA’dan Gönülden Muhabbet
“Yunus Gibi Bakmak” Programı Gençlerle Buluştu
"Yeşil Yakalılarla Söyleşiler" Eskişehir’de Gençlerle Buluştu

Güncel
Vali Aksoy, "Arama Kurtarmada Hedef 100 Bin" Tatbikatını İzledi
Büyük Türk Düşünürü ve Halk Ozanı Yunus Emre, Kabri Başında Dualarla Anıldı
Eskişehir Müftülüğü Kurban Hizmetleri İçin Bir Araya Geldi
Büyükşehir Belediyesi’nden bisiklet yollarıyla ilgili duyuru
Yılın İlk Hac Kafilesi ESTÜ Hasan Polatkan Havalimanından Uğurlandı

Fıkıh

Eğitim
Anadolu Üniversitesinde Yunus Emre Haftası etkinlikleri devam ediyor
Öğretmen Akademileri’nden Tarihi Yolculuk
Rize’den Eskişehir’e Gönül Köprüsü: Evliya Çelebi Öğrenci Değişimi Ziyareti
"Yunus Emre’yi Anma Programı" Vali Aksoy’un Katılımıyla Gerçekleşti
Uluslararası AFELI Projesi tanıtımı gerçekleştirildi

Ekonomi
Geleceğin enerji profesyonelleri OEDAŞ ile sahada yetişiyor
Eskişehir Çiftçisine TAKE Projesiyle Domates Fidesi Desteği
EFKM’DE MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM, İSTİHDAM FUARI HEYECANI
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Öztürk’ten ETO’ya Ziyaret
TEI’ye Verimlilikte 4 Ödül Birden

Ekoloji
ESOGÜ Öğretmen Adaylarından İl Müdürlüğüne Çevre ve Şehircilik Ziyareti
ORMANLAR BİZİM, SORUMLULUK HEPİMİZİN
Yunus Emre Anmasına 4 Bin Fidanlık Anlamlı Katkı
NG Kütahya Seramik’ten yılda 17 bin hanenin enerjisini karşılayacak güçte yatırım
Yunus Emre’yi Anarken Ağaçlar Kesiliyor: Doğaya Kıymayın!

Bilim-Teknoloji
Oyun alışverişleri 2025 yılının ilk çeyreğinde, önceki yıla göre yükselişte
SOSYAL MEDYA KULLANIMI ARTIYOR
ÇOCUKLARIMIZI DİJİTAL DÜNYANIN RİSKLERİNDEN KORUYACAĞIZ
TEI’nin Millî Motorları, TEKNOFEST Kıbrıs’ta Kıbrıslılarla Buluştu
TÜRKSAT 7A İÇİN START VERİLDİ

AlfaTürk