Eskişehir Temizlik Şirketi Öznur Temizlik 0530 746 82 66 - 0542 260 86 02
Eskişehir Merdiven,Ev,Ofis,Fabrika,İş yeri,Okul,
Dersane,Koltuk temizliği


Hasan Polatkan cad. Doğancan Sok.
ayarstemizlik26@gmail.com
0530 746 82 66 - 0542 260 86 02

Vitaminleri doğru almazsanız faydadan çok zararı olabilir!

18.04.2025 

Önerilen miktarlarda almak koşuluyla vitamin takviyeleri faydalı!

Vitaminlerin vücut tarafından üretilemediğini ve mutlaka besinlerle dışarıdan alınması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Halis Köylü, vitaminlerin eksikliği kadar fazlalığının da hastalıklara neden olduğunu söyledi. 

Yağda çözünen vitaminlerin (A, D, E ve K vitaminleri) çok yüksek dozlarının kesin olarak toksik olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Halis Köylü, “A vitamini fazlalığı anoreksi, baş ağrısı, karaciğer ve dalakta büyüme, kemik ağrısı, D vitamini fazlalığı yumuşak dokularda yaygın kireçlenme ve böbrek yetmezliği, E vitamini fazlalığı, K vitamini metabolizmasında bozulmalara, kanın pıhtılaşma sürecinde aksamalara neden olabilir.” dedi.

Potansiyel yararları zararlarından daha fazla olduğu için çok sayıda uzmanın, günlük ihtiyacı aşmayan miktarlarda multivitamin önerdiğini ifade eden Prof. Dr. Halis Köylü, “Önerilen miktarlarda almak koşuluyla vitamin takviyeleri yetersiz beslenme, emilim bozukluğu ve ileri yaş gibi durumlara sahip kişilerde oldukça faydalıdır. Genel görüş vitaminlerin taze sebze ve meyve şeklinde tüketilmesinin daha doğru olduğu yönündedir.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halis Köylü, vitaminlerin ne zaman, nasıl ve ne şekilde alınması gerektiğine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Vitaminlerin uygun şekilde kullanılmaması metabolik eksikliklere yol açar

Vitaminlerin, normal vücut fonksiyonları için gerekli olan, basit yapılı bileşikler olduğunu ve ancak vücut tarafından üretilemedikleri için mutlaka besinler ile alınması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Köylü, “Yiyecekler içerisinde doğal olarak bulunurlar. Günümüzde bazı vitaminler sentetik olarak üretilmektedir. Vitaminler; normal vücut metabolizması için küçük miktarlarda gerekli olan, fakat vücut hücrelerinde yapılamayan organik bileşiklerdir. Vitamin ihtiyacı vücudun büyüklüğü, büyüme hızı, egzersiz düzeyi, hastalık ve ateş, gebelik ve süt vermeye (süt veren kadınlarda D vitaminine özel ihtiyaç vardır) bağlı olarak değişir. Vitaminlerin diyette bulunmayışı ya da patolojik olarak uygun şekilde kullanılamaması metabolik eksikliklere yol açar.” dedi.

Vitaminler oksijen, güneş ışığı, ısı ve metaller ile temas sonucu bozulabiliyor

Vitaminlerin direnç arttırıcı ve düzenleyici organik moleküller olduğunu, sindirilemediğini, hücrenin yapısına katılmadığını ve enerji vermediğini de anlatan Prof. Dr. Halis Köylü, “Bazı vitaminler enzimlerin yapısında koenzim (enzimlerin etkinliğini artıran ve onların çalışmasına yardımcı olan organik moleküller) olarak görev yapar. Bu vitaminlerin eksikliği, biyokimyasal tepkimeleri/reaksiyonları durdurur. Vitaminler oksijen, güneş ışığı, ısı ve metaller (bakır, demir gibi) ile temas sonucu bozulabilir.” ifadesinde bulundu. 

Bugüne kadar 13 vitamin tanımlandı

Bugüne kadar A, B kompleks (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12), C, D, E ve K vitamini olmak üzere 13 vitamin tanımlandığını kaydeden Prof. Dr. Halis Köylü,   şöyle devam etti:

“Dokuz vitamin (B kompleks ve C vitaminleri) suda çözünen vitaminler olarak sınıflandırılırken, dört vitamin (A, D, E ve K vitaminleri) yağda çözünen vitaminler olarak sınıflandırılır. Suda çözünen vitaminler genellikle besinlerden kolayca elde edilir, kolayca emilir ve vücuttan kolayca atılır. Bu nedenle suda çözünen vitaminler vücutta çok az depo edilir. Ancak B12 vitamini bir istisnadır. B12 vitamini karaciğerde, vücuda 3-4 yıl yetecek kadar depo edilir. Suda çözünen vitaminler, vücutta çok az depo edildikleri için çok hızlı tüketilir. Neyse ki, pek çok besin bu vitaminler bakımından zengindir. Diğer yandan yağda çözünen vitaminler safranın ve/veya pankreas enzimlerinin eksikliğinde/yokluğunda yetersiz emilir; emilimleri için besinlerin yağlarla alınması gerekir. Yağda çözünen vitaminler vücutta çok iyi depolanır ve vücuttan kolayca uzaklaştırılamaz. Bu nedenle yağda çözünen vitaminlerin yüksek dozları vücut için toksiktir.”

Vitaminler besinlerin enerjiye dönüştürülmesinde katalizör olarak rol oynarlar

Vitaminlerin, özel hücre fonksiyonlarının yerine getirilmesi için gerekli olduğunu da dile getiren Prof. Dr. Halis Köylü, şöyle anlattı:

“Suda çözünen vitaminlerin çoğu çeşitli enzimlere koenzim olarak görev yapar. Suda çözünen vitaminlerin aksine, yağda çözünen vitaminlerin koenzim görevi yoktur; sadece biri (K vitamini) koenzim fonksiyonuna sahiptir. Vitaminler enerji vermez, besinlerin enerjiye dönüştürülmesinde katalizör olarak rol oynarlar. Kimyasal reaksiyonları kendileri değişmeden çabuklaştırırlar. Bunun için vitaminlere çok az miktarlarda ihtiyaç duyulur. Her vitaminin vücutta farklı bir rolü vardır; kimisi antioksidan olarak görev yaparken kimisi doku büyümesi ve farklılaşmasında etkilidir. Kimileri ise hormonlara benzer şekilde etki eder. A vitamini görme, B kompleks vitaminlerin çoğu metabolik olayların düzenlenmesi (koenzim olarak), B9 (folik asit) ve B12 vitamini (kobalamin) kan yapımı, C vitamini bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve yara iyileşmesi, D vitamini kalsiyumun bağırsaklardan emilimi ve kemikte birikimi, E vitamini üreme, K vitamini ise pıhtılaşma ile ilgilidir.”

Bebekler besinlerle daha fazla K vitamini alınmasına ihtiyaç duyuyor

D vitamininin güneş ışınlarının etkisiyle deride sentezlendiğini, K vitamini ve biotinin (B7 vitamini) bağırsak bakterileri tarafından üretildiğini, B12 vitamininin de özellikle yüksek oranda depo edildiğini ifade eden Prof. Dr. Halis Köylü, “Bu nedenle bu vitaminlerin sadece besin alımına bağlı eksiklikleri nadir görülür. Bebekler daha az bağırsak florasına ve daha az K vitamini deposuna sahip oldukları için, yetişkinlere kıyasla besinlerle daha fazla K vitamini alınmasına ihtiyaç duyarlar.” diye konuştu.

Vitaminlerin uygun şekilde alınmamaları metabolik eksikliklere yol açıyor

Vitamin ihtiyacının vücudun büyüklüğü, büyüme hızı, egzersiz düzeyi, hastalık ve ateş, gebelik ve süt vermeye (süt veren kadınlarda D vitaminine özel ihtiyaç vardır) bağlı olarak değiştiğini de anlatan Prof. Dr. Halis Köylü, “Vitaminlerin diyette bulunmaması veya uygun şekilde alınmamaları metabolik eksikliklere yol açar. Yağda çözünen vitaminlerin eksikliği, özellikle bağırsaklarda yağ emiliminin bozulduğu durumlarda görülür. Diğer bağırsak hastalıkları da genel olarak vitamin emilimini etkiler hem suda çözünen hem de yağda çözünen vitaminlerin eksikliğine neden olurlar.” şeklinde konuştu. 

Vitaminler nasıl emiliyor?

 Vitaminlerin vücutta biyokimyasal reaksiyonlarda yaşamsal role sahip olduğunu ve vücutta sentezlenememeleri nedeniyle besin yoluyla alınmaları gereken küçük moleküller olarak tanımlandığını da kaydeden Prof. Dr. Halis Köylü, “A, D, E ve K gibi yağda çözünen vitaminler ester şeklinde alınır ve emilimden sonra kolesterol esteraz ile sindirilmeleri gereklidir. Ayrıca bu vitaminler bağırsakta büyük oranda çözünmezler ve bu nedenle emilimleri tümüyle miçeller (herhangi bir çözeltide dağılma gösteren yüzey moleküllerinin bir araya gelerek küme oluşturması) içine alınmalarına bağlıdır. Pankreas enzimlerinin yokluğu veya safra kanalı tıkanıklığı nedeniyle safranın bağırsaktan atılamadığı durumlarda yağ emilimi azalır, buna bağlı olarak yağda çözünen vitaminlerin emilimi de azalır.” dedi.

Vitaminlerin büyük kısmı ince bağırsağın üst kısımlarında emiliyor

Vitaminlerin büyük kısmı ince bağırsağın üst kısımlarında emilirken B12 vitamininin ince bağırsağın alt kısmında emildiğini söyleyen Prof. Dr. Halis Köylü, “B12 vitamini, mideden salgılanan intrinsik faktör (IF) adı verilen bir proteinle bağlanarak emilir. Suda çözünebilen vitaminlerden B12 vitamini ve folik asidin emilimi sodyum iyonundan (Na⁺) bağımsızdır. Ancak diğer yedi suda çözünebilen vitaminin (tiyamin, riboflavin, niasin, piridoksin, pantotenik asit, biotin ve askorbik asit) emilimi sodyum iyonu (Na⁺) ile birlikte gerçekleşir.”

Vitamin fazlalığı da hastalıklara neden oluyor 

Yağda çözünen vitaminlerin (A, D, E ve K vitaminleri) çok yüksek dozlarının kesin olarak toksik olduğunun unutulmaması gerektiğini de vurgulayan Prof. Dr. Halis Köylü, “Vitaminlerin önerilen günlük dozdan fazla alınması, toksik düzeyde birikimlerine ve buna bağlı hipervitaminozlara yol açabilir. A vitamini fazlalığı (A hipervitaminozu), anoreksi, baş ağrısı, hepatosplenomegali (karaciğer ve dalakta büyüme), huzursuzluk, dermatit, saç dökülmesi, kemik ağrısı ve hiperostozis (kemik dokusunda anormal büyüme) gibi belirtilerle kendini gösterebilir. D vitamini fazlalığı (D hipervitaminozu) ise kilo kaybı, yumuşak dokularda yaygın kalsifikasyon (kireçlenme) ve bunun sonucunda böbrek yetmezliği ile ilişkilidir. E vitamini fazlalığı, çeşitli hormonların işlev bozukluklarına, K vitamini metabolizmasında bozulmalara, kanın pıhtılaşma sürecinde (koagülasyon) aksamalara ve lökosit (akyuvar) fonksiyonlarında bozulmalara neden olabilir. K vitamini fazlalığı ise sindirim sistemi bozuklukları ve anemi ile karakterizedir.” dedi.

Yüksek dozlarda B6 vitamini alımı da periferik nöropatiye yol açıyor

Diğer yandan, vücuttan hızla uzaklaştırılabilmeleri nedeniyle, suda çözünen vitaminlerin (folik asit, kobalamin, askorbik asit, piridoksin, tiyamin, niasin, riboflavin, biotin ve pantotenik asit) yüksek dozlarının herhangi bir probleme yol açmadığının düşünüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Halis Köylü, “Ancak, yüksek dozlarda piridoksin (B6 vitamini) alımının periferik nöropati (çevre sinirleri hastalığı) oluşturabileceği gösterilmiştir.” ifadesinde bulundu. 

Vitamin desteğinin kanser gelişmesini önlediğine dair kuvvetli bir kanıt yoktur  

Potansiyel yararları zararlarından daha fazla olduğu için çok sayıda uzmanın, günlük ihtiyacı aşmayan miktarlarda multivitamin önerdiğini de ifade eden Prof. Dr. Halis Köylü, sözlerini şöyle tamamladı:

“Önerilen miktarlarda almak koşuluyla vitamin takviyeleri yetersiz beslenme, emilim bozukluğu ve ileri yaş gibi durumlara sahip kişilerde oldukça faydalıdır. Vitamin takviyeleri, eksik olma ihtimali yüksek olan vitaminler için (folik asit, B6 vitamini, B12 vitamini ve D vitamini) yeterli alımı sağlar. Ancak A, C veya E vitaminlerini, folik asitli multivitaminleri, kanser veya kalp-damar hastalıklarından korunmak için antioksidan bileşimlerini önermek veya reddetmek için kanıtlar yeterli değildir. Çoğu uzman, kanser veya kalp-damar hastalıklarından korunmak için, tek veya kombine B-karoten kullanılmasına karşıdır. Vitamin desteğinin kanser gelişmesini önlediğine dair kuvvetli bir kanıt yoktur. Genel görüş vitaminlerin taze sebze ve meyve şeklinde tüketilmesinin daha doğru olduğu yönündedir.” 

Gönderen: journal
5416 defa okundu 
 


_medya advertorial

_haberler advertorial

_gundem advartorial

_Gündem

_biz advertorial

İslam

Yaşam
TÜRK KIZILAY YENİ YÖNETİMİNİ BELİRLEDİ
Festival Şehri mi, Gerçek Şehir mi?
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Göktaş, evlenecek gençlere sağlanacak yeni indirimleri açıkladı
Doğum yardımlarına 300 bine yakın aile başvurdu
Hafızlardan Atlı Spor ve Okçuluk Keyfi!

Spor
Eskişehirspor’un 3. Lig Sevinci! İl Müdürü Kalın’dan Tebrik Mesajı
Genç Basketbolcular 3x3 Sahasında Ter Döktü!
Eskişehir Yurt Futbol Takımı Ege Bölgesi İkincisi Oldu!
Mayıs Ayı ELO Satranç Turnuvası’nda Zeka Mücadelesi Tamamlandı!
Utku Efe’den Avrupa’da Çifte Bronz Gurur!

Sinema
Yılın En Dokunaklı Hikâyesi “Bi Umut”tan İlk Fragman Geldi
ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ 2025 23 MAYIS’TA BAŞLIYOR!
“Bi Umut” filminin oyuncu kadrosu açıklandı

Sağlık
Bebekle kurulan bağ, bebeğin dünyasını şekillendiriyor!
‘Gerçek yüzüm ortaya çıkacak’ korkusu!
Dünyanın Gözü Türkiye’de: Tıp Dünyası Bu Teknolojileri Konuşuyor
Yaz Ayında Göz Alerjileri Neden Olur? Nelere Dikkat Edilmeli?
Prof. Dr. Özveren Uyardı: “Ani Kalp Ölümü Her Yaşta Vurabilir”

Politika
Hatipoğlu’ndan Şampiyonluk Mesajı: "Eskişehir’in Kalbi Yeniden Atıyor"
Anahtar Parti’den Belediyelere Çifte Faturalandırma Tepkisi
Mürsel Çavdar’a AK Parti’de Önemli Görevlendirme
Eskişehir’e Etiyopya’dan Diplomatik Atama
Vural’dan Belediye Anketine Eleştiri: "Vaatsizliğin Gerçekleşme Oranı Yüksek Çıktı!"

 

 
Polis
Eskişehir KOM’dan "Change" Operasyonu
Jandarmanın Yeni Yardımcısı "Robot Köpek" Envantere Girdi
Türkiye Genelinde FETÖ Operasyonu: 42 İlde 169 Gözaltı
JASAT’tan Başarılı Operasyon:
Emniyetten jammer açıklaması geldi

Otomobil-Motorsiklet
Gençler çevreci otomobilleri tercih ediyor
BYD Türkiye’ye çok çabuk ısındı. Üçüncü kez zam yaptı
Prometeon Türkiye Turu, Eskişehir’de
Karsan’ın Otonom Aracı OTONOM e-ATAK Go Green Türkiye ‘de!
10 Araçtan 6’sı Arıza Kaynaklı Yolda Kalıyor!

Magazin
Vatandaş Tepkili: Eskişehir’de “Gerçek Belediyecilik” Nerede?
Sokak röportajında tepki çeken zorbalık!
ES-ES Taraftarından CHP’li Başkanlara Tepki
Başkan Kurt’tan Kanal 26’ya Yayın Yasağı Girişimi mi?
ES TV’den Manavgat Belediyesi’ne ve Manavgat TV’ye Sert Tepki

Kültür-Sanat
SEV başkanının ateşlediği tartışma büyüdü: Yunus Emre’nin Tartışması
Yunus Emre Haftası etkinlikler “Bu Yolun Ötesi, Yunus’un Türkçesi” konferansı ile başladı
Eskişehirli Gençler Çanakkale Ruhunu Yaşadı
Eskişehirli Gençler Tarihe Yolculuk Yaptı
Sivrihisar’dan Yunus Emre Haftasında “Aidiyet” Tartışması

Güncel
Yılın İlk Hac Kafilesi ESTÜ Hasan Polatkan Havalimanından Uğurlandı
AK Parti’nin Kentsel Dönüşüm Eleştirisine Eskişehirlilerden Güçlü Destek
Kentsel Dönüşüm mü, Kentsel Kaçış mı? 12 Yılda 12 Dairelik Çöküş
Şirintepe Sakinlerinden Can Güvenliği Çağrısı
Eskişehir’e Kuvvetli Gök Gürültülü Yağış Uyarısı!

Fıkıh

Eğitim
GENÇ AR-GE Etkinliğiyle Öğrencilerden Girişimcilik ve İnovasyona İlham Veren Dokunuşlar
Protokolden Hayat Boyu Öğrenme Kurslarına Ziyaret
2 Michelin yıldızına sahip tek Türk Şef Fatih Tutak’tan söyleşi
Prof. Dr. Ayhan Altıntaş’a fitoterapi alanında ödül
Eskişehir METİF 2025 Tanıtıldı

Ekonomi
Eskişehirli Çiftçiye 145 Milyon TL’lik Destek Ödemesi Başladı
MEGEM’de 42. dönem mezuniyet heyecanı
Eskişehir’de 2025 Yılı Sulama Sezonu Başladı
YAKLAŞIK 3 MİLYAR 91 MİLYON LİRALIK DESTEKLEME ÖDEMESİ HESAPLARA AKTARILIYOR
Kapasite Geliştirme Destek Programı’nda 2. Başvuru Dönemi Başladı

Ekoloji
7’DEN 70’E HERKES BU YIL DA “ORMAN BENİM” DİYECEK
Orman Köylüsüne Can Suyu: Traktör Desteğiyle Üretimde Verimlilik Hedefleniyor
Eskişehir’de Orman Yangınlarına Karşı Topyekûn Mücadele Hazırlığı
TCDD, SIFIR ATIK BELGESİ ALDI
Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü, Afyonkarahisar’da Tıbbi ve Aromatik Bitkilerini Tanıttı

Bilim-Teknoloji
TEI’nin Millî Motorları, TEKNOFEST Kıbrıs’ta Kıbrıslılarla Buluştu
TÜRKSAT 7A İÇİN START VERİLDİ
KKTC’DE TEKNOFEST COŞKUSU
TÜBİTAK’tan TEKNOFEST KKTC’de Bilim ve Teknoloji Şöleni
Yapay zekâ gibi görünüyor zararlı yazılım çıkıyor

AlfaTürk