Eskişehir Temizlik Şirketi Merdiven Temizliği 0530 746 82 66 - 0542 260 86 02
ÖZNUR AYDIN 0534 864 19 30
ESKİŞEHİR MERDİVEN TEMİZLİK HİZMETLERİ
UYGUN FİYATA KALİTELİ HİZMET SUNUMU

Emek Mh. Yanartaş Sk. No:31 Eskişehir
www.eskisehirmerdiventemizliksirketi.com
0530 746 82 66 - 0542 260 86 02

Türk dilinin kimliği tehlikede!

14.05.2025 

Emoji ve dilde kısaltmalar analitik ve derin düşünme alışkanlığından uzaklaştırıyor!

Milli kimliği oluşturan kültürün, düşünce tarzı gibi değerlerin dil vasıtasıyla gelecek kuşaklara taşındığını kaydeden uzmanlar, kültürel hafızanın oluşması, korunması ve toplumu bir arada tutması yönüyle dilin rolünün büyük olduğunu söylüyor.

“Dil, milletin hafızası, kimliği ve düşünmenin aracı olması dolayısıyla korunmalıdır.” diyen Türkçe Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSTOMER) Müdürü Öğr. Gör. Selçuk Duman, “Dilini koruyamayan bir millet, zamanla kültürel köklerini ve hafızasını da kaybetmeye başlar ki bu milli kimlik için varoluşsal bir tehdit sayılır.” dedi.

Öğr. Gör. Selçuk Duman: “Sosyal medya dili genellikle hızlı, tepkisel ve derinlikten uzaktır. İnsanlar artık duygularını ‘çok mutluyum, harika...’ yerine sadece ‘J ’ ya da ‘yess’, ‘ohh’gibi emoji ve sözcüklerle ifade ediyor. Bu durum ise kişiyi uzun vadede analitik ve derin düşünme alışkanlığından uzaklaştırabiliyor.”   

Üsküdar Üniversitesi Türkçe Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSTOMER) Müdürü Öğr. Gör. Selçuk Duman, 13 Mayıs Türk Dil Bayramı dolayısıyla, dilin bir toplumun kültürü ve kimliği açısından taşıdığı hayati öneme dikkat çekti

Milli kimliği oluşturan kültür, dil vasıtasıyla gelecek kuşaklara taşınır

Dilin, bir toplumun kültürü ve kimliği bakımından son derece büyük bir öneme sahip olduğunu ifade eden Öğr. Gör. Selçuk Duman, “Milli kimliği oluşturan kültür, düşünce tarzı gibi değerler dil vasıtasıyla gelecek kuşaklara taşınır. Bu itibarla kültürel hafızanın oluşması, korunması ve toplumu bir arada tutması yönüyle dilin rolü büyüktür.” dedi.

Düşünce ve ifade gücünü korumak ancak dilin korunmasıyla mümkün 

“Dil, milletin hafızası, kimliği ve düşünmenin aracı olması dolayısıyla korunmalıdır.” diyen Öğr. Gör. Selçuk Duman, şöyle devam etti:

“Dilini koruyamayan bir millet, zamanla kültürel köklerini ve hafızasını da kaybetmeye başlar ki bu milli kimlik için varoluşsal bir tehdit sayılır. Ayrıca düşünce ve ifade gücünü korumak ancak dilin korunmasıyla mümkün olabilir.”

Yabancı dillerin etkisi, kullanılan kelime zenginliğinin kaybolmasına neden oluyor

Dilimizin bugün karşı karşıya olduğu en büyük tehlikenin yozlaşma ve derinliğini kaybetme sorunu olduğunu dile getiren Öğr. Gör. Selçuk Duman, “Bu durum, özellikle İngilizce olmak üzere yabancı dillerin etkisi, kullanılan kelime zenginliğinin kaybolması şeklinde açıklanabilir. Günlük yaşamın çeşitli alanlarında dilimizde karşılığı olan kelimelerin özellikle İngilizceleri kullanılmaktadır. Oysa örneğin, peak yapmak yerine zirve yapmak; meeting yerine toplantı, focuslanmak yerine odaklanmayı kullanmamız gerekir. Ayrıca marka ve mağaza isimlerinde de bilinçsizce İngilizce sözcüklerin kullanımı toplum nezdinde Türkçe’mizin saygınlığını düşürmektedir.” diye konuştu.

Türk Dil Kurumu’nun yaptığı değişikliklerin hem olumlu hem de olumsuz etkileri olabiliyor

Türk Dil Kurumu’nun yaptığı değişikliklerin hem olumlu hem de olumsuz etkileri olabildiğine işaret eden Öğr. Gör. Selçuk Duman, “Dili daha arı ve duru bir kıvama getirme çabaları milletçe kimi kelimelerde kabul görmüş ve bu durum dilin doğal bir sürecinin bir yansıması olarak görülmüştür. Kimi ifade ve sözcükler ise tutarsız ve yetersiz bulunarak karşılık bulamamış ve reddedilmiştir. Ayrıca TDK teknik ve bilimsel terimlere karşılık gelen Türkçe sözcükler üreterek dilin zenginleşerek güçlenmesini sağlamıştır.” ifadesinde bulundu.

Dil kısaldıkça anlam daralıyor

Günümüzde özellikle genç kuşakların sosyal medya ve dijital platformlar aracılığıyla her gün yüzlerce kelimeyi nasıl ve ne kadar doğru olduğuna bakmaksızın kontrolsüz ve bilinçsiz bir şekilde kullanabildiğini anlatan Öğr. Gör. Selçuk Duman, şöyle devam etti:

“Asıl endişe edilmesi gereken ise bu durumun gelecekte dilimizi, hatta düşünce biçimimizi dönüştürebilecek bir tehdit olmasıdır. Dil kısaldıkça anlam daralmaktadır. ‘nbr’, ‘tmm’, ‘slm’ gibi kısaltmaların dilde bu kadar yaygınlaşması aslında yazı dilinin sadeleşmesi değil; aksine daraltılmasıdır. Kısaltmalar, ifadelerin uyumunu, kelimelerin incelik ve ruhunu alıp götürmektedir.”

Dilde emoji ve kısaltmalar analitik ve derin düşünme alışkanlığından uzaklaştırıyor

Sosyal medyada kullanılan dilin gündelik dile hem de edebi dile sızma tehlikesinin ciddi ve gittikçe büyüyen bir problem olduğunu da dile getiren Öğr. Gör. Selçuk Duman, şunları dile getirdi:

“Sosyal medya dili genellikle hızlı, tepkisel ve derinlikten uzaktır. İnsanlar artık duygularını ‘çok mutluyum, harika...’” yerine sadece ‘J ’ ya da ‘yess’, ‘ohh’gibi emoji ve sözcüklerle ifade ediyor. Bu durum ise kişiyi uzun vadede analitik ve derin düşünme alışkanlığından uzaklaştırabiliyor. Kelime zenginliğini eriterek ifade kabiliyetini zayıflatıyor. Bu sığlık ise maalesef toplumda iletişim ahlakı ve sohbet kültürünü tehdit etmektedir. Edebiyatta ise bu durum içtenlik görüntüsüyle gelen bir kirlilik ve belirsizlik olarak karşımıza çıkmaktadır. Örneğin küçük harflerle yazılmış cümleler, noktalama işareti kullanılmadan yapılan anlatımlar ‘sıra dışı’ sayılıyor. Ayrıca sosyal medya dili hızlı bir şekilde kullanılıp atılan ve unutulan içerikler üretir. Bu durumun edebiyata da sirayet etmesi, derinliği olmayan ama ‘trend olan’ yazıların yazılmasını ön plana çıkaracaktır.”

Yabancı dilin etkisi kültürel bir kimlik sorunu

Yabancı dillerden, özellikle İngilizceden gelen kelimelerin Türkçeye etkisinin artık sadece bir dil sorunu değil, kültürel bir kimlik sorunu olduğunu da kaydeden Duman, “Fakat bu kelimelerin Türkçeye girmesi dilin tabiatı gereği karşı konulamaz bir durumdur. Burada önemli olan bu kelimelerin doğal bir ihtiyaç olarak dilimizdeki boşlukları doldurup doldurmadığıdır. Örneğin: ‘kontrol etmek’ varken ‘check etmek’; ‘son tarih’ varken ‘deadline’ kullanmak kompleks ve gösteriş merakı olarak değerlendirilebilir.” dedi.

Plaza dilinin de özellikle beyaz yakalı tabakası içinde türemiş, yarı İngilizce, yarı Türkçe bir iletişim aracı olduğunu da ifade eden Öğr. Gör. Selçuk Duman, “Net düşüncenin sonucu net konuşmadır. Hâlbuki bu tarz karma(şık) diller ise düşünceyi sisli ve belirsiz bir hale getirir. Bu dil, bilgi aktarımından ziyade statü ve ‘elitlik’ göstermek için kullanılır. Yani samimiyetin yerini gösteriş ve sunilik alır. Bu durum ise zamanla kendi kültüründen ve kimliğinden uzaklaşmaya kadar gidebilir.” ifadesinde bulundu.

Dilin yozlaşması…

Dilin yozlaşmasının sadece kurumların ya da ilim adamlarının değil, hepimizin bir varoluş meselesi olduğunu söyleyen Öğr. Gör. Selçuk Duman, “Birey olarak, dilimizi doğru ve özenle kullanmaya dikkat ederek yeni nesle örnek olmalıyız. Dil kullanımında karşılaştığımız yanlışlıkları uygun bir dille düzeltip doğrusunu göstererek bu bilincin gelişmesini sağlayabiliriz. Günlük, deneme gibi yazılar yazarak yazın sahasına katkıda bulunabiliriz.” şeklinde sözlerine son verdi.

Gönderen: journal
320 defa okundu 
 


_medya advertorial

_haberler advertorial

_gundem advartorial

_Gündem

_biz advertorial

İslam

Yaşam
TÜİK Verileriyle Acı Gerçek: Eskişehir Doğurganlık Hızında Son Sırada!
ULAŞIM VE İLETİŞİMDE ENGELSİZ PROJELER
Evla İnsani Yardım Derneği: Arakan Kamplarının Umut Işığı
Gıda, anında politize edilebilecek bir konu!
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve TFF’den Anlamlı İş Birliği

Spor
ÜNİLİG Süper Lig Heyecanı Eskişehir’de Zirvede!
“2025 GSB YAZ GENÇLİK KAMPLARI BAŞVURULARI BAŞLADI”
Eskrimde Eskişehir Rüzgarı: Öykü Gencer’den Türkiye İkinciliği!
ÜNİLİG Süper Ligi Heyecanı Eskişehir’de Başladı!
Ahmet Savaş’tan Güreşte Türkiye İkinciliği Gururu!

Sinema
ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ 2025’İN ODAĞINDA 21. YÜZYIL VAR
ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ’NDE BU YIL 13 ÜLKEDEN 15 FİLM YARIŞIYOR
Yılın En Dokunaklı Hikâyesi “Bi Umut”tan İlk Fragman Geldi
ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ 2025 23 MAYIS’TA BAŞLIYOR!
“Bi Umut” filminin oyuncu kadrosu açıklandı

Sağlık
Dizdeki kireçlenme için 6 tedavi yöntemi
Minik Kalplerden Hemşirelere Anlamlı 12 Mayıs Sürprizi
Eskişehir Şehir Hastanesi’nden El Hijyeni Uyarısı
Eskişehir’de Ebeler İçin Normal Doğum ve Afete Hazırlık Eğitiminin İkinci Aşaması Başladı
Sağlıklı beslenmenin görünmeyen tehdidi: Pestisit

Politika
AK Parti Tepebaşı İlçe Başkanı Kaya’dan Tepebaşı Belediyesine Sert Eleştiriler
AK Parti Eskişehir’de Halk Günü buluşmaları başladı
Eyvah! PKK Silah Bıraktı!
Hukukçu Çalıkuşu: ’Lozan Türkiye’nin tapusudur ama tabusu değildir’
AK Parti İl Başkanı Albayrak’tan CHP’lilere "İmamoğlu Sokak" Tepkisi

 

 
Polis
Eskişehir’de Bir Haftada 173 Aranan Şahıs Yakalandı
Eskişehir’de Tefecilik Operasyonu
Gündüzalp Ortaokulu’nda Bıçaklı Kavga
Eskişehir KOM’dan "Change" Operasyonu
Jandarmanın Yeni Yardımcısı "Robot Köpek" Envantere Girdi

Otomobil-Motorsiklet
Elektriğin Ford Çağı Başlıyor
Çinli Otomotiv Devi SWM, Türkiye Üretim Üssünü Eskişehir’e Kuruyor
TEMSA, TÜRK LOYDU Sertifikasına Sahip Batarya Paket Üreticisi İlk Türk Şirketi Oldu
Škoda’nın Elektrikli Modelleri Türkiye Yollarına Çıkıyor
BYD’nin Elektrikli Sportif Sedanı SEAL Yollara Çıkıyor

Magazin
Özgür Özel’den kendisine ’Armut gibi geziyor’ diyen Yılmaz Özdil’e sert sözler
Eskişehir’de 72 Km Bisiklet Yolu Hayal mi Gerçek mi?
Vatandaş Tepkili: Eskişehir’de “Gerçek Belediyecilik” Nerede?
Sokak röportajında tepki çeken zorbalık!
ES-ES Taraftarından CHP’li Başkanlara Tepki

Kültür-Sanat
Sivrihisar’da Gökyüzü Gençlerin Olacak
Din Görevlileri Hafızlıkta Yarıştı: Bölge Finaline Gidenler Belli Oldu
İl Müftülüğünden Engelsiz Hayata Destek
Anadolu Üniversitesinde Aile Yılına özel “Aile Sempozyumu” düzenlenecek
Eskişehir Kitap Fuarı Kapılarını Açıyor!

Güncel
Eskişehir Kamu Çalışanları BEBKA Desteğiyle Afetlerde Psikososyal Destek İçin Güçleniyor
İl Müftüsü Gül’e Anlamlı Ziyaretler
Eskişehir’de Dünya Engelliler Haftası’nda Yürekleri Isıtan Farkındalık Etkinlikleri
“Erişilebilir Kent” Söylemi ile Gerçekler Arasında Uçurum Var: Engelliler Hâlâ Şehirde Yalnız
Eskişehir’de Ulaşım Çıkmazı: Sözler Tutulmadı, Vatandaş Çile Çekiyor

Fıkıh

Eğitim
“Özel Yetenekli Öğrencilere Yönelik Destek Eğitim Programının Hazırlanması Çalıştayı” başladı
"Rehberlik Dersi", Ortaokulun Tüm Kademelerinde Verilecek
Rektör Adıgüzel’den ÖSYM Başkanı Ersoy’a ziyaret
YKS’ye Sayılı Günler Kala Uzmandan Altın Değerinde Tavsiyeler
Ufuk’un Nebi Özel Eğitim Anaokulu Hizmete Açıldı

Ekonomi
Türk çiftçisi üretiyor, ihracatçı dünyanın dört bir tarafına ihraç ediyor
RO-RO GEMİLERİYLE TAŞINAN ARAÇ SAYISI ÜÇ KATTAN FAZLA ARTTI
Eskişehir’de sulama sezonunu açacak çiftçilere büyük kolaylık
TEI, İş Sağlığı ve Güvenliği Haftasını Etkinliklerle Kutladı
ETO Nisan 2025 Ekonomik Göstergeler Raporu Yayınlandı

Ekoloji
Eti Bor Çalışanlarından Örnek Davranış: Yangın Gönüllüsü Oldular
Üniversite öğrencilerinden anız yangınlarına bilimsel çözüm
YANGINLARA KARŞI 100 BİN KİŞİ ORMANLARI TEMİZLEDİ
Eskişehir’de "Orman Benim" Farkındalık Etkinliği Yoğun İlgi Gördü
Arıtma tesislerinde maliyetleri düşürecek GES projesi hayata geçirildi

Bilim-Teknoloji
Türkiye yapay zekâyı sevdi
“Türksat, Küresel Pazarda Rekabetçi Bir Oyuncu Olacak”
Bir arkadaşınızın hesabı hack’lendiğinde ne yapmalısınız?
Oyun alışverişleri 2025 yılının ilk çeyreğinde, önceki yıla göre yükselişte
SOSYAL MEDYA KULLANIMI ARTIYOR

AlfaTürk

Eskişehir Temizlik Şirketi Merdiven Temizliği 0530 746 82 66 - 0542 260 86 02 - 0530 746 82 66