Eskişehir EDA Temizlik Şti 0530 746 82 66 - 0542 260 86 02
ESKİŞEHİR TEMİZLİK HİZMETLERİ KOLTUK YIKAMADA SÜPER FİYAT
TEMİZLİĞİN GÜVENİLİR ADRESİ BİZİMLE ÇALIŞIN FARKI GÖRÜN EDA TEMİZLİK FARK YARATIR
TASKI SATIŞ TEMSİLCİSİ Öznur AYDIN-0 530 746 82 66

HASAN POLATKAN CAD.DOĞANCAN SOK ESKİŞEHİR
ayarstemizlik26@gmail.com
0530 746 82 66 - 0542 260 86 02

MEKANİK TESİSAT MÜHENDİSLİĞİ BİNALARDA %40 ENERJİ TASARRUFU SAĞLIYOR

10.04.2025 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın açıkladığı stratejik plan kapsamında; 2030 yılına kadar Türkiye’de enerji tüketiminin %16 azaltılması, 100 milyon ton karbon emisyonunun önüne geçilmesi ve 30,2 milyar dolar tasarruf sağlanması hedefleniyor. Planın en önemli maddeleri arasında, binalarda enerjinin verimli kullanılmasına dair çözüm ve yaklaşımlar da yer alıyor. Aytes Mühendislik’e göre, binalara entegre edilen ısıtma, soğutma, havalandırma ve otomasyon sistemleri sayesinde %40’a varan enerji tasarrufu sağlanabilir.

Nüfus artışı, kentleşme ve ekonomik büyüme nedeniyle Türkiye’de enerji talebi her yıl ortalama %3 oranında artıyor. Bugün tükettiğimiz enerjinin %70’inden fazlası ise ithalatla karşılanıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından açıklanan Enerji Verimliliği 2030 Stratejisi ve II. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı, bu tabloyu değiştirmeyi ve enerji ihtiyacını etkin bir şekilde yönetmeyi amaçlıyor. Bakanlık, enerji verimliliğini enerji üretimi kadar kritik bir stratejik alan olarak tanımlıyor ve bu yaklaşımı “ilk yakıt” kavramıyla ifade ediyor. Plan kapsamında, 2030 yılına kadar toplam enerji tüketiminin %16 azaltılması, 100 milyon ton CO2 eşdeğeri emisyonun önüne geçilmesi ve 30,2 milyar dolar tasarruf sağlanması hedefleniyor.

Eylem planı kapsamında; binalarda enerji verimli çözüm ve yaklaşımlarla karbon emisyonlarını azaltmak için, kamunun öncü rol üstleneceği kapsamlı bir iyileştirme programının yürütülmesi hedefleniyor. Bu gelişme, kamu binalarından ticari yapılara, toplu konutlardan bireysel yaşam alanlarına kadar uzanan geniş bir yapı stoğu için kapsamlı bir dönüşüm sürecine işaret ediyor. Bu yaklaşımla binalarda daha düşük enerji tüketimiyle daha yüksek verim elde edilmesi amaçlanıyor. Mekanik tesisat mühendisliği sektöründeki uzmanlığıyla öne çıkan Aytes Mühendislik, bu dönüşümün yalnızca yeni yapılarla sınırlı kalmaması, mevcut yapıların da enerji verimli sistemlerle yenilenmesi gerektiğini vurguluyor.

SİNAN AYRANCI: “ÜLKEMİZDE BİNA SEKTÖRÜ TOPLAM ENERJİ TÜKETİMİNİN %32’SİNİ OLUŞTURUYOR”

Binalarda mekanik tesisat mühendisliği uygulamalarının önemine değinen Aytes Mühendislik Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ayrancı, “Enerji verimliliği sadece teknik bir tercih değil; ülke ekonomisi, çevre ve küresel sorumluluklar açısından stratejik bir gereklilik haline geldi. 2024 yılında enerji ithalatına ayrılan 65,6 milyar dolar, Türkiye’nin enerjiyi yalnızca üretmekle değil, doğru kullanmakla da yükümlü olduğunu gösteriyor. Ülkemizde bina sektörü, toplam enerji tüketiminin yaklaşık %32’sini oluşturuyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ise konutların, küresel nihai enerji kullanımının %22’sinden, emisyonların ise %17’sinden sorumlu olduğunu ortaya koyuyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın planında yer aldığı gibi; binalarda enerji verimli çözümlerin hayata geçirilmesi hem ülke ekonomisi için hem de çevre için çok büyük önem taşıyor. Isıtma, soğutma, havalandırma ve otomasyon gibi mekanik tesisat sistemlerinin bütüncül dönüşümüyle binalarda %40’a varan enerji tasarrufu sağlayabiliriz. Bu nedenle dönüşüm sürecinin yalnızca yeni yapılarda ya da kamu binalarında değil, mevcut tüm yapı stoğunda da kararlılıkla hayata geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz.

Aytes Mühendislik olarak, yapılarda enerji verimliliğini artırmaya yönelik çözümler geliştiriyor; 35 yıllık tecrübemiz ve güven odaklı mühendislik anlayışımızla Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkı sunmaya devam ediyoruz” dedi.

Gönderen: journal
3207 defa okundu 
 


Bilim-Teknoloji
Yükselen Yıldızlar: Yerel Oyunlardan Küresel Sahneye
Metrealtı Çözünürlüklü Yer Gözlem Uydusu İMECE Uzayda İkinci Yılını Tamamladı
Navigasyon beyni tembelleştiriyor mu?
Eskişehir’in Teknoloji Parkları ve Yerel İnovasyonun Yükselişi
"İlk Öğretmenim Ailem" mobil uygulaması hayata geçirildi

 

 
Ekoloji
Porsuk Çayı’nda Doğa Katliamı: Temizlik Projesi Balıkların Sonu Oldu
100 bin fidan kardeş ülke için yola çıktı
Eskişehir’de İstilacı Balık Türlerine Geçit Verilmedi
Plastiklerin olası tehlikelerinden korunmanın 7 yolu
Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü’nde Üretim Tatbikatları Tamamlandı