Eskişehir Reklam
İnternet Yayıncılığı ve Danışmanlık Hizmetleri
Web Tasarım Hosting Alan Adı Tescil Marka Tescil
Web Sitesi Hazırlama Programlama Hizmetleri
Google Street View Yerel Fotoğrafçı

İki Eylül Cd. Yalbı Sk. Arifbey Apt. No:13/13
info@eskisehirreklam.com.tr
0 222 233 25 65 - 0 542 311 63 84

Eskişehir’in sıfır atık karnesi açıklandı

17.12.2024 

Ülkemizde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine ERDOĞAN’ın himayelerinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda 2017 yılında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı binasında uygulanan Sıfır Atık Projesi,  2018 yılı başında Eskişehir'de de uygulanmaya başlandı ve uygulandığı ilk günden bugüne değin başarıyla devam ediyor.

Konuyla ilgili il müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

İsrafın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olan Sıfır Atık Projesi, Ülkemizde atıkların kaynağında ayrıştırılıp ekonomiye geri kazandırılması noktasında öncü şehirlerden biri olan İlimizde projenin uygulanmaya başladığı tarihten bugüne kadar yaklaşık yedi yıl geride kaldı ve toplam 310.908 ton atık ekonomiye kazandırıldı.

İlimizde ulaşılan bu başarıya ilişkin olarak konuşan İl Müdürü Hikmet ÇELİK, “İlimizde İl Müdürlüğümüz koordinasyonunda, ilk etapta kamu kurum/kuruluşları, eğitim kurumları ve sağlık kurumlarının tamamında proje hayata geçirilmiştir. 2019 yılında Sıfır Atık Yönetmeliği’nin yayımlanmasının ardından yönetmelik uyarınca Sıfır Atık Projesi’nin uygulanmasının zorunlu olduğu tüm bina ve yerleşkelerde sistem kurulumu sağlanmış ve Temel Seviye Sıfır Atık Belgeleri düzenlenmiştir. Bugün itibariyle İlimizde 289 adet kamu kurum/kuruluşu, 404 adet eğitim kurumu ve yurt, 19 adet sağlık kuruluşu, 84 adet konaklama tesisi, 549 adet zincir market, 4 adet 300 konut ve üzeri olan site ve 228 adet ÇED Yönetmeliği’ne tabi sanayi kuruluşu, yönetmelik uyarınca sistemin kurulması zorunlu olan diğer yerlerin (akaryakıt istasyonları ve dinlenme tesisleri, alışveriş merkezleri, iş merkezleri, kargo şirketi vb. olmak üzere toplam 383 adet) tamamında Sıfır Atık Sistemi kurulmuş ve Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi düzenlenmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda, bugüne kadar tüm sektörlerde düzenlenen Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi sayısı 1960’dır.” dedi.

TOPLU KONUTLARA ÖZEL İLGİ

            2023 ve 2024 yıllarında, çok sayıda vatandaşımızın ikamet ettiği toplu konut ve sitelerde yüksek miktarlarda oluşan geri kazanılabilir atıkların uygun şekilde değerlendirilmesi amacıyla İl Müdürlüğünce program dahilinde denetimler ve saha ziyaretleri gerçekleştirilmiş, vatandaşlarımızın yoğun ilgisiyle karşılanan bu ziyaretlerde sitelere Sıfır Atık Sistemi kurulmasına öncülük edilmiştir.

            İl Müdürü Hikmet ÇELİK yaptığı açıklamalarının devamında, “İlimize bağlı 12 ilçe Belediyesi ile 2 Merkez ilçe Belediyesinin tamamında Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi mevcuttur. İlimizde projenin uygulanması noktasında vatandaşlarımız yoğun olarak bulunduğu AVM, otogar, tren garı ve havalimanı gibi noktaların hepsinde proje başarıyla uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra İlimizde bulunan 4 tanesi üç yüz konut üzeri olan siteler öncelikli olmak üzere, 100 konut ve üzeri olan toplam 27 adet sitede toplam 3907 haneye ulaşılmış, vatandaşlarımız proje hakkında bilgilendirilerek kaynağında ayrıştırma ekipmanlarının dağıtımı yapılmış, Sıfır Atık Projesi’nin uygulanmasına başlanmıştır. Yaptığımız çalışmalarda bizlere destek olan ve projeye ilgisini esirgemeyen vatandaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerine yer vermiştir.

İKİ BUÇUK MİLYON ADET AĞAÇ KESİLMEKTEN KURTULDU

            Açıklamalarının sonunda proje kapsamında bugüne kadar elde edilen kazanımları açıklayan İl Müdürü ÇELİK; “Eskişehir’de Sıfır Atık Projesi’nin uygulandığı yedi yıllık süreçte, toplam 310.908 ton atık ekonomiye kazandırılmıştır. Bu atıklar içerisinde ilk sırayı yaklaşık 150 bin ton ile kağıt atıkları alırken, 76.655 ton metal, 43.389 ton plastik ve yaklaşık 40.000 ton plastik atık kaynağında ayrıştırılarak tekrar kullanılmıştır.

            Ekonomiye kazandırılan atıklar sayesinde 916 milyon kWh elektrik enerjisinden, yaklaşık 4 milyon 200 bin m3 sudan, 666.610 varil petrolden tasarruf edilmiş, kağıt atıklarının geri kazanılması sayesinde 2 milyon 550 bin adet ağacın kesilmesi önlenmiştir.” ifadelerini kullanmıştır.

Gönderen: journal
1551 defa okundu 
 


Bilim-Teknoloji
E-DEVLET 16 YAŞINDA
Siber suçlular da tatil sever
Çocuk İçin Dost Uygulamalar (DUY) web sitesi ve ihbar hattı ile 2 bin 394 içerik hakkında işlem yapıldı
İkinci el telefon almak güvenli mi?
TÜRKİYE’DE 303 MİLYON AKTİF SOSYAL MEDYA HESABI VAR

Ekoloji
Eskişehir’in sıfır atık karnesi açıklandı
1832 Sanayide Yeşil Dönüşüm 2024-1 Çağrısının Sonuçları Açıklandı
Her Yenidoğan Adına Bir Fidan
Ekoturizm Rotalarında Kış Büyüsü
İklim değişikliği hayvanların yaşamını ve ekosistemleri tehdit ediyor!

 

 
Kültür-Sanat
TURİZMİN LOKOMOTİFİ YOLA ÇIKTI
TURİSTİK DOĞU EKSPRESİ YOLA ÇIKIYOR
Eskişehir’de Uluslararası Öğrenciler Birlik ve Beraberlik Kahvaltısında Buluştu
Lise ve Üniversite öğrecilerine yönelik Umre Ödüllü Gençlik Bilgi Yarışması
Dünya İnsan Hakları Haftası Konferansı Gülay Kanatlı Ortaokulu’nda Gerçekleştirildi