Eskişehir Teknik Üniversitesi
Eskişehir Teknik Üniversitesi
Eskişehir Teknik Üniversitesi
Eskişehir Teknik Üniversitesi
 
 
 
KURUMSAL AKADEMİK KAMPÜSTE YAŞAM
 
 
Ana Sayfa  
Haber ve Duyurular >  
Foto Galeri  
İletişim  




 

“Yapay Zekâ Günlükleri” konferans serisi “Chat: (G)enAI, (P)ratikler ve (T)eoriler” başlıklı konu ile başladı
18.04.2025 

Anadolu Üniversitesi tarafından düzenlen “Yapay Zekâ Günlükleri” konferans serisi “Chat: (G)enAI (P)ratikler ve (T)eoriler” başlıklı konu ile İletişim Bilimleri Fakültesi (İBF) Şener Şen Salonu’nda başladı. Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enes Eryarsoy’un konuşmacı olduğu konferansa Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Erkan Erdemir, Prof. Dr. Köksal Büyük başta olmak üzere akademisyenler ve öğrenciler katılım gösterdi.


Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erdemir: “Hemen hemen her alanda yapay zekânın yansımalarını görüyoruz”

Konferansın açılış konuşmasını yapan Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erkan Erdemir konuşmasında şunlara değindi: “Bu seriyi çok önemsiyoruz çünkü geleceğimiz yapay zekâda. Hemen hemen her alanda yapay zekânın yansımalarını görüyoruz. Bu teknolojiyi en verimli şekilde kullanabilmek için hazırlıklı olmamız gerekiyor. Bu kapsamda, üniversitemizde yapay zekâ okuryazarlığını artırmak üzere bir seferberlik başlatmak istiyoruz. Bu konferans serisi de bu sürecin ilk adımını oluşturuyor. Aslında birkaç adım daha attık; önümüzdeki hafta bir Yapay Zekâ Zirvesi daha gerçekleştireceğiz. Bu çalışmalarla hep birlikte bu alandaki bilgi düzeyimizi artırmaya çalışacağız.”

Prof. Dr. Eryarsoy: “Yapay zekâ araçlarının sunduğu en büyük kolaylık, özetleme yeteneğidir”

Türkiye’de de yapay zekâ alanında atılımlar yapıldığına değinen Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Enes Eryarsoy şu şekilde konuştu: “Konferansta ‘gerçekleşmiş gerçeklik’ kavramı üzerine konuşacağız.  Kastımız, sadece bugünün teknolojileriyle bugünün problemlerini çözmek değil; yarın karşılaşacağımızı öngördüğümüz teknolojilere uygun altyapılar geliştirerek ürünler oluşturmaktır. Dünyada en büyük yatırımlar artık yapay zekâ alanında gerçekleşiyor. Türkiye’de de önemli adımlar atılıyor. Örneğin, Cahit Arf adına büyük bir süper bilgisayar kuruluyor ve içinde 393 GPU bulunuyor. Yapay zekâ araçlarının sunduğu en büyük kolaylık, özetleme yeteneğidir. Asıl amaç, bilgiye hızlı ve etkili erişim sağlamaktır. Bu araç, adeta Babil Kütüphanesinin kütüphanecisidir. Eski Yunan tiyatrolarında, senaryolar çözümsüz hale geldiğinde sahneye yukarıdan bir karakter indirilirdi. Bu karaktere ‘Makinadan Tanrı’ denirdi. Elinde sınırsız kaynak olur, âşıkları birleştirir, fakirlere para dağıtırdı. Bugün bizim de yapay zekâdan beklentimiz bu yönde. Teknoloji üstel bir hızla ilerliyor. Eskiden etkilerini fark edemediğimiz bu gelişimi artık çok net bir şekilde görüyoruz. Özetleyecek olursak, teknoloji çok hızlı ilerliyor ve bu teknoloji artık tıpkı elektrik gibi herkesin kullanmak zorunda kalacağı bir araç hâline geliyor. Yapay zekânın gelişimi, yıkıcı teknolojilerin yayılmasıyla bağlantılıdır. Yıkıcı teknolojiler tatlı gelir, kimse başlangıçta etkilerini anlamaz ancak bir noktada bu teknoloji, en iyi yazılımcılardan daha iyi sonuçlar vermeye başladığında pazar hızla değişir. İnsanlar başka alanlara yönelmek zorunda kalır. Artık Pandora’nın Kutusu açılmış durumda. Bunun sonucunda ne olacağını özellikle bizim gibi ülkeler için kestirmek zor. Eğer bu yarışta başarılı olursak, belki vergilendirme gibi kazançlar sağlayabiliriz ama savunmamızı yeterince güçlendiremezsek, zor günler bizi bekliyor olabilir. Eğer yapay zekâ, savunma teknolojileri içerisinde büyük bir atılım yaparsa, bu bile bizim için zor görünüyor.”

Konferans soru-cevap kısmının ardından Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Köksal Büyük tarafından Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enes Eryarsoy’a teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi. “Yapay Zekâ Günlükleri” konferans serisi önümüzdeki günlerde farklı konu başlıkları ile devam edecek. 

 

 

Gönderen: journal
978 defa okundu 
 


Eğitim
METİF 2025 Protokolü İmzalandı
Mahmutoğlu Camii 4-6 Yaş Kur’an Kursu Açılışı Gerçekleştirildi
“Yapay Zekâ Günlükleri” konferans serisi “Chat: (G)enAI, (P)ratikler ve (T)eoriler” başlıklı konu ile başladı
GSF öğrencisi dülle döndü
SATUYAM tarafından “Burçak Atay ile Seramik Üretim Yöntemleri ve Yeni Teknolojiler” semineri gerçekleştirildi

 

 
 
  Ziyaretçi: 232901 - Hit: 233908