Fiber Sertifikizasyon
Fiber Sertifikizasyon OTDR Kalibrasyon Fiberoptik İletişim
Cumhuriye, Tersel Sk. No:9, 26130 Tepebaşı/Eskişehir, Türkiye
info@fibersertifikizasyon.com
(0222) 230 40 90

FİBER TEKNOLOJİ

Fiber Sertifikasyon otdr   |  Fiber Optik Hizmetlerimiz   |  Fiber Kabloların Kullanımı Avantajları   |  Fiber Optik Kablo Türleri   |  Fiber Kablo Nerelerde Kullanılır?   |  Fiber Optik Kablolar Işığı Nasıl İletir?   |  Fiber İnternet Nedir?   |  Fiber Optik Nedir?

 



Hayatımızın farklı alanlarında hizmetimizde olan Fiber Optik nedir diye merak edenler için cevapları örnekleriyle içeren dosyamıza göz atabilirsiniz.

Fiber-optik kelimesini ülkemizde daha çok internetle birlikte duymaya başladık ancak esas itibariyle yazımızın sonunda bulabileceğiniz üzere Fiber Optik Teknolojisi hayatın farklı alanlarında halen kullanılıyor.

Bizler ise Fiber Optik denince çoğunlukla teknoloji meraklısı olduğumuz için doğal olarak daha çok fiber interneti hatırlıyoruz. 

Bu yazımızda ise sizlere "Fiber Optik nedir? Fiber İnternet Nedir? Fiber Optik teknolojisinin detayları nelerdir?" gibi soruların cevaplarını vermeye çalıştık. Fiber-optik hatlar uzun mesafelerde dijital bilgi taşıyan insan saçı inceliğinde optik cam akımıdır.

Fiber optik ayrıca tıbbi görüntüleme ve makine mühendisliği alanlarında da sıklıkla kullanılıyor. Bu yazıda, sizlere camdan küçük ipliklerin/tellerin ışığı nasıl etkileyici bir şekilde ilettiğini aktarmaya çalışıyoruz.

Fiber Optik Nedir?

Fiber optik, bir insan saç teli çapında çok saf camdan ince, uzun tellerdir. Bunlar, optik kablolar denilen demetler halinde düzenlenmiştir ve uzun mesafelerde ışık sinyallerinin iletimi için kullanılır.

Tek bir fiber optiğe yakından bakarsanız, aşağıdaki parçalardan oluştuğunu görürsünüz:

Çekirdek – Işığın yol aldığı fiberin ince cam merkezi

Kaplama – Çekirdeği çevreleyerek ışığı çekirdeğe geri yansıtan dış optik malzeme

Tampon kaplama – Fiberi hasar ve nemden koruyan plastik kaplama

Yüzlerce, hatta binlerce optik tel (fiber), optik kablolar içinde demetlenmiş olarak yer alır. Demetler İngilizcede "jacket (ceket)" denilen dış kılıflar vasıtasıyla korunur. Optik fiberlerin iki türü vardırTek modlu ve Çok modlufiberler

Tek Modlu fiberler küçük çekirdeklere sahiptir (yaklaşık 3.5 x 10-4 cm veya 9 mikron çapında) ve kızılötesi lazer ışığı (dalga boyu = 1,300 ile 1,550 nanometre) iletir.

Daha büyük çekirdeğe sahip olan Çok Modlu fiberler ise (yaklaşık 2,5 x 10-3 cm veya 62.5 mikron çapındadır) ve ışık yayan diyotlar üzerinden (LED) kızılötesi ışık (dalga boyu = 850 için 1,300 nm) iletir.

Bazı optik fiberler plastik malzemeden imal edilebilir. Bu fiberler (0.04 inç veya 1 mm çaplı) büyük bir çekirdeğe sahiptir ve LED'ler üzerinden görünür kırmızı ışık (dalga boyu = 650 nm) iletirler

 

 





Fiber Optik Nedir?