Fiber Sertifikizasyon
Fiber Sertifikizasyon OTDR Kalibrasyon Fiberoptik İletişim
Cumhuriye, Tersel Sk. No:9, 26130 Tepebaşı/Eskişehir, Türkiye
info@fibersertifikizasyon.com
(0222) 230 40 90

FİBER TEKNOLOJİ

Fiber Sertifikasyon otdr   |  Fiber Optik Hizmetlerimiz   |  Fiber Kabloların Kullanımı Avantajları   |  Fiber Optik Kablo Türleri   |  Fiber Kablo Nerelerde Kullanılır?   |  Fiber Optik Kablolar Işığı Nasıl İletir?   |  Fiber İnternet Nedir?   |  Fiber Optik Nedir?

 



Dünya çapında her geçen gün değiştirilen ve geliştirilen internet teknolojilerinin geldiği son nokta fiber teknolojisidir. Tüm dünyada yaygınlaştırılan bu teknoloji yakın zamanda TTNET Türk Telekom ve Turkcell Superonline tarafından Türkiye’ye de getirilmiş ve bulundukları bölge fiber internet alt yapısına uygun olan çoğu birey tarafından kullanılmaya başlanmıştır.

Fiber internet en basit anlatımla; bir takım ışık dalgalarının, fiber optik özellik içeren kablolar aracılığıyla bilgileri aktarabilmesidir. Bu bilgi aktarımı da internet sayesinde yapıldığı için ismine “fiber internet” adı verilmiştir.

İlk olarak yurtdışında 1970’li yıllarda kullanılmaya başlanılan fiber internetin çalışma mantığında veriler, elektromanyetik taşıyıcı dalgalar vasıtasıyla çok hızlı bir şekilde iletilebilmektedir.

Bu tip teknolojilerin dünyanın her yerine aynı koşulda dağıtılamamasının en büyük nedeni, gerekli olan alt yapının her bölgede bulunmamasından kaynaklanmaktadır.

Dünya genelinde fiber internetin durumu nedir?

Fiber internetin dünya genelindeki yaygınlık oranına bakıldığında Kuzey Avrupa ülkelerinde ve Uzakdoğu ülkelerinde fiber internet gelişmişliğinin diğer ülkelere göre çok daha ileri seviyelerde olduğu görülmektedir.

Fiber internet kullanan bireylerin dağılımına baktığımızda ise en yaygın ülke olarak Japonya ülkesinin bu konuda gelişmişlik gösterdiği görülmektedir. Japonya’nın hali hazırda teknoloji olarak da ileri seviyelerde bir ülke olması, fiber internetin nasıl bu kadar yaygın olabildiğinin de ufak bir göstergesidir.

2009 yılında yapılan genel bir araştırmada normal internet kullanıcılarının yüzdelik oranı yüzde kırk sekizlerdeyken, yakın tarihlerde bu oranların yüzde altmış birlik seviyelere çıktığı gözlemlenmiştir.

Güney Kore gibi hem teknolojik yatırımlara hem de internetle ilgili yatırımlara ciddi önem veren bir ülkede 2009 yılında yüzde kırk üçlük bir fiber internet aboneliği sayısı bulunmasına rağmen 2011 yılında bu yüzdelik oran yüzde elli yedilik seviyelere çıkmaktadır. Bu oranla da Güney Kore, internet konusunda dünya genelindeki sıralamada ikinci sırada yerini almıştır.

Fiber internetin yararları nelerdir?

Normal internetten fiber internete geçildikten sonra, kullanıcıya sağlanan temel avantaj daha yüksek hızdır. Şuan Türkiye’de kullanılan fiber internet hızı 1000  Mbps (“Megabit” olarak da adlandırılmaktadır) olarak sabitlenmiştir.

Bu sayede hem internette dolaşma hızı çok artmış, hem istenilen veriyi çok daha hızlı ve olması gereken kalitede elde edilme olanağı sağlanmış hem de dizi, müzik, film gibi indirilen verilen çok daha hızlı bilgisayarlara inebilmesi olanağı elde edilmiştir.

Türkiye’deki mevcut hızın daha 1000 Mpbs’de olmasının yanında Amerika gibi uzun zamandır bu sistemi kullanan ülkelerde fiber internet hızı 8000 Mbps’i hatta 9000 Mbps’i bulmaktadır.

Üstelik fiber internetin kullanıcıya sağladığı en büyük yeniliklerden biri, eskiden alt yapı olarak telefon hatlarıyla da bir şekilde iletişim halinde olan ve bakır kablolardan oluşan internet sistemleri artık tamamen hızlı veri aktarımına sahip elektromanyetik kablolardan oluştuğu için kullanıcıların evlerinde herhangi bir sabit telefon barındırmalarına da gerek kalmamıştır.

Bugüne kadar Türkiye’de bu sistemin sürekli kullanılan yaygın bir hale gelmemesinin en büyük sebebi, yeterli alt yapıyı oluşturacak maddi gücün firmacalarca karşılanamaması olmuştur.

Ancak Turkcell Superonline’ın ve TTNET Türk Telekom’un desteğiyle ülke genelinde fiber internet için çalışmalar aralıksız devam etmiş ve hatta Turkcell bu alt yapı için 1,5 milyar TL’den fazla bütçe ayırmak zorunda kalmıştır.

Turkcell’in giriştiği bu cesur harekete çok geçmeden Türk Telekom da katılmış ve bu şirketler aracılığıyla Türkiye’nin çoğu iline fiber internet alt yapısı kurulmaya başlanmıştır.

Böylelikle bir anda dünya genelinde fiber internet konusunda en hızlı yükseliş gösteren ülkelerden biri haline gelen Türkiye’de, internet kablolarının tamamen fiber kablolar ile değiştirilebilmesi zahmetli bir iş gibi gözükse de azimle tamamlanmıştır.

Alt yapısı tamamlanan şehirlerde günümüzde fiber internet çok rahat bir şekilde kullanılmakta, Turkcell Superonline ve TTNET Türk Telekom kişilerin yaşadığı yerleşim birimlerinin uygun olması dahilinde bu hizmetten yararlanmak isteyen kullanıcılarına gayet uygun paketler ve kampanyalar oluşturmaktadır.

Fiber internet kullanmaya başlayan bireylerin genel olarak bu hizmetten gayet memnun kaldıkları ve internetin çok hızlı olmasıyla çoğu işlerini kolaylaştırdıkları görülmektedir.





Fiber İnternet Nedir?