Boyasız Göçük Düzeltme ve Dolu Hasarı Tamiri
Boyasız Göçük Düzeltme ve Dolu Hasarı Tamiri
Boyasız Göçük Düzeltme,Dolu Hasarı tamiri, Göçüksan
Boyasız Göçük Düzeltme,Dolu Hasarı tamiri, Göçüksan
 
 
 
Boyasız Göçük Düzeltme Dolu Hasarı Tamiri Far Temizliği Boya Koruma
 
 
Ana Sayfa  
İletişim  


hava durumu



 

Uzun yolda güvenli trafik için lastiklere dikkat!
30.03.2025 

Bayram tatilinde, uzun yola çıkmayı planlayanlar için önemli bir uyarı Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği LASİD’den geldi. LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt; ‘’Kış lastiklerinin çıkarılma zamanı gelse de sürücülerimiz hava durumundaki ani değişiklikler nedeniyle gidecekleri bölgenin hava durumunu ve Valilik duyurularını takip etmeli. Güvenli lastik mevsimine ve araca uygun lastiktir” dedi

Ramazan Bayramı ve okulların ara tatilini birleştirerek uzun yola çıkmayı planlayanlar için öncelikle ve önemle dikkat edilmesi gereken bir konu var; o da lastikler… Hayatımızın her alanında ve her anında önemli bir yer kaplayan lastiklerin güvenli bir trafik için önemine işaret eden Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt, ‘’Bir lastiğin yola temas ettiği alan avuç içi kadar bir alan. Bizi aracımızdayken yola bağlayan tek bağlantı noktası bu. Bizi yola ve hayata bağlayan lastiklere gözümüz gibi bakmalıyız. Doğru lastik kullanımı bu yüzden önemli. Uzun yola çıkacak sürücülerimize mutlaka ve ısrarla mevsimine uygun lastik kullanmalarını, lastik bakım ve kontrollerini yaptırmalarını öneriyoruz’’ dedi.

Kış lastiği çıkmalı mı çıkmamalı mı?

Kış lastiği uygulamasının 1 Nisan itibarıyla bittiğine de dikkat çeken LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt, uygulamaya dair en güncel ve doğru bilgilere il valiliklerinden ulaşılabileceğinin altını çizdi: ‘’Doğru lastik mevsimine, yola ve araca uygun lastiktir. Mevsim geçişleri nedeniyle ve iklim krizine bağlı olarak hava durumunda ani değişiklikler olabiliyor. Kış lastiği uygulaması 1 Nisan itibarıyla bitse de yönetmelik bu sürenin uzatılması veya erkene çekilmesi yetkisini Valiliklere bırakmaktadır. Sürücülerimizin gidecekleri yolda o bölgenin Valilik duyurularını takip etmesini öneriyoruz. Kış lastiğini çıkarıp mevsime uygun lastiğe geçmek için bu duyurular önemli. Isınan havada kış lastiği kullanılması yakıt tüketimini artırır. CO salınımını artırır. Sıcak havada kış lastiği kullanılmaya devam edilirse; lastikler daha hızlı aşınır, çabuk yıpranır. Uzun yola çıkmadan bu lastikler çıkarılmalı ve yerine mevsime uygun lastik takılmalı. Ancak dediğimiz gibi hava durumundaki değişiklikler ve bölgesel farklılıklar nedeniyle kış lastiğini çıkarıp çıkarmama kararını almadan önce Valilik duyurularını takip etmeliler.’’ 

Diş, topuk, sırt kontrolleri ve doğru havanın basılması 

Erdal Kurt lastiklerin bakım ve kontrolünün bir uzman tarafından yapılması gerektiğini de ekledi: ‘’Seyahat öncesi mutlaka bir uzman tarafından lastiklerinizin gözden geçirilmesini sağlayın. Uygun janta monte edilmesi, doğru havanın basılması, balans ayarlarının yapılması güvenli bir sürüş için dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardır. Bir uzman tarafından araç üreticisinin önerdiği kriterlere göre hava basıncı kontrolü yapılmalı. Lastiklerinizin diş derinliğini ölçtürün. Yedek lastiğinizin de aynı kontrollerle sağlam olduğundan emin olun. Diş, topuk, sırt kontrollerini mutlaka yaptırın, düzensiz aşınma, delinme, yıpranma varsa önlemini alın. Bu bakım ve kontroller yakıt tasarrufu da sağlayarak uzun yolda aracınıza ve size daha güvenli daha ekonomik ve daha konforlu bir sürüş sunacaktır. Ayrıca bu bakım ve kontroller düzensiz aşınmayı da önleyerek lastiğinizin ömrünü uzatır’’ dedi. 

Yola çıkmadan önce yapılması gerekenler!

  • Lastiğinizin diş derinliğini mutlaka kontrol etmelisiniz. Diş derinliğinin yasal sınır olan 1.6 mm’den daha düşük olmaması gerekir. 
  • Lastiklerinizin diş, topuk, yanak ve sırt kontrollerini yetkili servislere yaptırmanızı öneririz. Düzensiz aşınma, delinme, yıpranma ve yırtılma benzeri özürler mutlaka uzmanları tarafından incelenmelidir.  
  • Lastiklerinizin doğru ve teknik olarak uygun janta monte edilmesini sağlamalısınız. Doğru jant ölçüsü lastik üreticisinin belirttiği ebatlarda olmalıdır. 
  • Lastiklerinizin uygun basınç değerlerinde şişirilip şişirilmediğini kontrol etmeli ve lastiğinize aracınızın kullanma kılavuzunda önerilen doğru ve uygun havayı basmalı / bastırmalısınız. 
  • Lastiklerinizin balans ayarlarını yetkili servislerde yaptırmalısınız. 
  • Lastiklerinizi aracınıza monte ettirirken, hep karşılıklı gelen bijonları sıkarak tam ve sağlıklı bir şekilde taktırmalı ve sıkılığı kontrol ettirmelisiniz. 
  • Aracınız için en uygun lastik ebadı, tip, model, özellik ve uygun lastik basıncı araç üreticiniz tarafından belirlenmiştir. Bu bilgiler, aracınızın kullanım kılavuzunda mevcuttur. 

 

 

Gönderen: journal
7328 defa okundu 
 


Güncel
Çorum Belediyesi Örnek Oldu: Eskişehir’de de Benzer Bir Adım Bekleniyor
Eskişehir’de Ulaşım Krizi Derinleşirken, Çözüm Mü Yoksa Yeni Sorun Mu?
CADDE VE SOKAKLARDAN ZİYADE, AJANDALARI İYİ OKUMAK LAZIM!
SANATÇININ SAĞCISI, SOLCUSU OLUR MU? OLMALI MI?
Vali Aksoy’dan Polis ve Jandarma Uygulama Noktalarına Bayram Ziyareti

 

 
Otomobil-Motorsiklet
Togg kullanıcıları 13 milyon kilometreden fazla yolu ücretsiz şarjla kat etti
BAYRAMDA OTOYOLLARDAN 8,4 MİLYON ARAÇ GEÇTİ
Kış lastiklerinizi çıkarmadan önce okuyun!
Togg’dan kullanıcılarına yeni müjde!
Uzun yolda güvenli trafik için lastiklere dikkat!

 
  Ziyaretçi: 2107977 - Hit: 2134752