İstikbal Gazetesi
Eskişehir’in Lider Sesi
Merkez
0222 220 19 01 0222 220 19 02
İstiklal Mah Adalar Sok No: 5 ESKİŞEHİR

Şube
0222 220 19 06 0222 220 19 08
Arifiye Mah Yalbı Sok Arifbey Apt Kat:6 Daire:10 ESKİŞEHİR
haber@istikbalgazetesi.com
0222 220 19 01 - 02

Türkiye’de her yıl 200 bin kişi kalp krizi nedeniyle hayatını kaybediyor

27.04.2024 

Kalp krizi, tüm dünyada ve Türkiye'deki ölümlerin en sık sebebi olarak biliniyor. Beslenme alışkanlıklarının bozulması, obezite oranının artması, sigara kullanımı, çevresel stres faktörlerinin fazlalığı, hava kirliliği gibi sebepler kalp krizinin görülme sıklığını oldukça etkiliyor.

 

Türkiye'de kalp krizi nedeniyle her yıl yaklaşık 200 bin kişinin hayatını kaybettiğini aktaran Türkiye İş Bankası grup şirketlerinden Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Söğütözü Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Güngör, düzenli hekim kontrolleri, kronik hastalıkların erken teşhisi ve tedavisi, sağlıklı yaşam alışlanlıkları ile kalp hastalıklarından korunmanın mümkün olduğunu vurgulayarak,  kalp krizi ve diğer kalp hastalıklarını önlemek için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.  

Kalp krizi, koroner arterler olarak bilinen kalbi besleyen damarların tıkanması sonucu, kalp dokusunun hasarı ile sonuçlanması şeklinde ifade ediliyor. Gelişen medikal ve girişimsel tedaviler, balon ve stent teknolojilerinin ilerlemesi kalp krizinde sağ kalımı artırıyor.

SİGARA TANSİYONU YÜKSELTİYOR!

Damar sertliğinin gelişmemesi ve kalp krizini önlemek için birtakım tedbirlerin alınması gerektiğini ifade eden Bayındır Söğütözü Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Güngör, “Sigara, endotel olarak bilinen damarın iç yüzeyine hasar veriyor ve kanın akışkanlığını azaltarak kanda pıhtılaşmayı artırıyor. Bozulmuş bir endotelde, pıhtılaşmanın da artması ile beraber damarın tıkanma riski çok daha fazla oluyor. Sigara ayrıca hem tansiyonu yükseltiyor hem de damarlarda büzülmeye sebep olarak yine endotel hasarına neden oluyor. Sigara kullanan hastalardaki damar sertliği çok daha yaygın oluyor. Bacak damar tıkanıklıkları da hemen hemen neredeyse sadece sigara içen hastalarda görülüyor. Sigara dışında alınması gereken bir diğer tedbir ise kan basıncı kontrolü. Damarın içindeki basınç ‘tansiyon’ olarak tanımlanıyor. Tansiyon ne kadar yüksekse damar iç yüzeyine olan travma da o kadar fazla oluyor. Bu nedenle kan basıncı yani tansiyonun mutlaka normal sınırlarda tutulması gerekiyor. Hipertansiyon, 130/80 mmhg üzeri değerleri ifade ediyor. Burada unutulmaması gereken konu, hem büyük hem de küçük tansiyonun normal sınırlarda olması. Bir değerin bile yüksek olması, hipertansiyon tanımı için yeterli oluyor. Hastadan hastaya değişmekle beraber genellikle 135/85 mmhg üzeri değerlerde medikal tedavi gerekliliği bulunuyor. Hayat tarzı değişikliği de tansiyon kontrolünde etkin oluyor. Tuzsuz diyet, düzenli egzersiz, kilo kontrolü de kan basıncı kontrolünde özellikle genç hastalarda medikal tedavi kadar etkin olabiliyor. Tansiyonla ilgili olarak unutulmaması gereken önemli bir nokta da, hipertansiyonun genellikle klinik şikayet yaratmadığıdır. O yüzden herhangi bir şikayet olmadığı halde ayda bir kez de olsa mutlaka tansiyon ölçümü yaptırmak, 130/80 mmhg üzeri durumlarda bir doktor muayenesi olmak gerekiyor” dedi.

BU RAHATSIZLIKLAR KALP HASTALIKLARI RİSKİNİ ARTIRIYOR!

Kalp hastalıkları riskini artıran rahatsızlıkların teşhis ve tedavi edilmesinin önemini vurgulayan Doç. Dr. Mutlu Güngör, “Diyabet bir diğer adıyla şeker hastalığı kalp damar tıkanıklıklarının en sık sebeplerinden biri olarak biliniyor. Kandaki fazla şeker, damar iç yüzeyinde birikerek damar sertliğine sebep oluyor. Dengesiz beslenme, obezite, sedanter (hareketsiz) ve stresli yaşam tarzı nedeniyle şeker hastalığının görülme sıklığı her geçen gün artıyor ve maalesef daha erken yaşlarda görülüyor. Diyabetten korunmadaki en etkin yol, dengeli beslenme ve egzersiz alışkanlığının edinilmesi. Şeker hastalığı da hipertansiyon gibi sinsi seyrediyor. Bu sebeple hastalığın erken evrelerinde hiç şikayet olmayabiliyor. Bu da tanıda gecikmelere sebep oluyor. O yüzden mutlaka belli periyotlarla doktor kontrolü yapılarak, hastalığın uç organ hasarı oluşturmadan tanı ve tedavisi sağlanması gerekiyor. Vücutta üretilebilen veya dışardan gıdalarla alınabilen bir madde olan kolesterol ise vücut için gerekli. Ancak kolesterolün fazlası, damar duvarında birikerek damar sertliği oluşumunu başlatıyor. Kolesterol,  kötü olarak bilinen LDL kolesterol ve iyi olarak bilinen HDL kolesterol olmak üzere iki türde görülüyor. Damar sertliği yapan LDL kolesterolünün normal değeri 130 mg/dl altında olmalı. Kolesterolün ilaç tedavi gerekliliği hastanın kalp damar hastalığı risk faktörlerine ve kan kolesterol seviyesine göre değişiyor. Hastanın damar yapısına veya risk faktörlerine göre agresif ilaç tedavisi verilebileceği gibi ilaçsız takipte planlanabiliyor” diye konuştu.

KALP KRİZİ GEÇİRENLERİN ÇOĞUNUN KRİZ ÖNCESİNDE ÖNEMLİ BİR ŞİKAYETİ OLMUYOR

Düzenli hekim kontrollerinin kalp hastalıklarından korunmanın en önemli faktörlerden olduğunun altını çizen Doç. Dr. Güngör, “Kalp krizi geçiren hastaların büyük bir bölümü kriz öncesi önemli bir şikayet tanımlamıyor. Ayrıca kronik hastalıklar da uç organ hasarı gelişmeden önce klinik bulgu vermeyebiliyor. Dolayısıyla özellikle risk grubunda olan kişilerin yıllık kontrollerini mutlaka yaptırması gerekiyor. Postmenopozal (menopozdan sonraki dönem) kadınlar, kırk yaş üstü erkek hastalar, sigara kullanan kişiler ve diyabetik olan hastalarda bu kontroller çok daha fazla önem arz ediyor” ifadelerini kullandı.

ZEYTİNYAĞI KALP HASTALIKLARINDAN KORUNMADA ÖNEMLİ ROL OYNUYOR

Kalp hastalıklarında kilo kontrolü ve sağlıklı beslenmenin önemine değinen Doç. Dr. Mutlu Güngör, “Fazla kilo, yine kalp damar hastalıklarının önemli risk faktörlerinden birİ olarak karşımıza çıkıyor. Fazla kiloyla mücadelenin temeli düzenli egzersiz ve dengeli beslenmedir. Kalp hastalıklarından korunmak için düzenli yürüyüş yapmayı, az yemeyi alışkanlık haline getirmek gerekiyor. Yeme alışkanlıkları için başlangıçta diyetisyen önerisi alınması önemli. Besin değeri yüksek, lifsel yapıda, omega 3 içerikli, düşük karbonhidratlı gıdalar tercih edilmeli. Son dönemlerde maalesef fastfood tarzı beslenme alışkanlıklarımızda her geçen gün artıyor. Hayvansal yağ oranları yüksek, yüksek kalorili, raf ömrünün uzatılması için katkı maddeli ve tuz içeriği yüksek bu ürünlerin aşırı tüketilmesi durumunda beklendiği gibi obezite, hipertansiyon, kolesterol, diyabet gibi hastalıklar da artıyor. Fastfoodun tam tersi olarak akdeniz usulü beslenme, zeytinyağı kalp damar hastalıklarından korunmanın anahtarlarından birisi olarak biliniyor. Zeytinyağı antioksidan etkisi sayesinde damar sertliğini azaltırken, doymamış yağ olduğu için kolesterolü düşürücü etkisi bulunuyor. Alkol de içerdiği şeker dolayısıyla obezite ve şeker hastalığına sebep olabiliyor. Alkol aynı zamanda vücudun sıvı yükünü artırarak kalp yetmezliğinin kötüleşmesine ve çarpıntılara yol açabiliyor” diye konuştu.

KAS GÜCÜNE DAYALI SPORLAR YERİNE AEROBİK EGZERSİZLER TERCİH EDİLMELİ

Günde mutlaka 45-60 dakika egzersiz yapılması gerektiğini aktaran  Güngör, sözlerini şöyle noktaladı:  “Egzersiz yapmak, kan basıncı kontrolü sağlayarak şeker ve kolesterol düzeylerini düşürüyor. Egzersiz mümkünse her gün yapılmalı. Kas gücüne dayalı sporlardan ziyade tempolu yürüyüş, yavaş tempo koşu, bisiklet veya yüzme gibi aerobik egzersizlerin tercih edilmesi gerekiyor. Yapılan egzersizlerde nabzın yükselmesi, hafif terleme sağlanmalı, alışveriş gezisi şeklinde olmaması önem taşıyor. Yürüyüş sırasında birlikte yürüdüğümüz kişiyle rahat konuşabilmemiz, tempomuzun yetersiz olduğu anlamına geliyor”

Gönderen: journal
5818 defa okundu 
 


_medya advertorial

_haberler advertorial

_gundem advartorial

_Gündem

_biz advertorial

İslam
MİLLİ GENÇLİK OCAĞI
EN KIYMETLİ DEĞERLERİMİZ
ASR-I SAADET DE YAŞAMAK
ÇALIŞAN HAKKINI ALIR

Yaşam
Şehitlerimizin Aileleri Bizler İçin Oldukça Kıymetli
Mayıs ayında 4,8 milyar engelli ve yaşlı aylığı hesaplara yattı
Gazze’ye Yardım Ulaştıracak "Türkiye-Katar Gazze İyilik Gemisi" Mersin’den Uğurlandı
Çocuk gelişiminde anahtar rol ailede!
Kurban bağışları Afrika’daki çocuklara umut olacak

Spor
Henüz 11 yaşında, ancak adından şimdiden çok söz ettiriyor.
19 Mayıs İle Gençlik Haftası Tüm Yurtta Coşkuyla Kutlanacak
Anadolu Üniversitesi Basketbol Takımı İzmir yolcusu
Artıspor’un U11 Takımı U11 Ligine Fırtına Gibi Başladı.
Tüm Türkiye’de pedallar bağımlılıkla mücadele için çevrildi

Sinema
Engelsiz Filmler Festivali, Kısa Film Yarışması’nın Finalistleri Açıklandı
Komedi Filmi “BEYAZ EŞYA” 10 Mayıs’ta Sinemalarda
“Üç Günlük Dünya” Filmi 3 Mayıs’ta Vizyonda!
Engelsiz Filmler Festivali “Çocuklar İçin” Seçkisiyle Sinemayı Keşfe Çağırıyor
Paranoya filminin çekimleri başladı

Sağlık
ESOGÜ Hastanesi’nde Anneler Günü Unutulmadı
’MHRS’de yeni dönem!’
Dikkat! Sağlığımızı tehdit eden bu alışkanlıklar çok yaygın!
Tokofobi Nedir? Kimler de Görülür?
Sırt Ağrısı Omurga Tümörü Habercisi Olabilir

Politika
“Gazze’ye en fazla insani yardım yapan ülkeyiz”
CHP’nin liyakat sözleri reklamlarda kaldı! Eskişehirli ismin kayınbiraderi de müdür oldu
Özgür Özel erken seçim istememekte haklıymış dedirden anket sonucu
Raylı sistemin Togg’u Eskişehir’de üretiliyor
Milletvekili Fatih Dönmez’den Günyüzü’ne ziyaret

 

 
Polis
Jandarmadan kaçak kazı operasyonu
Arama Kaydı Bulunan 4 Bin 995 Firari Yakalandı
Eskişehir’de terör operasyonunda 1 kişi yakaladı
Çaldıkları römorkun rengini değiştirsiler de yakalanmaktan kurtulamadılar
Tepki çeken o görüntülerdeki kişi yakalandı!

Otomobil-Motorsiklet
Türkiye’de Elektrikli Araçların Değeri “Düşmüyor”!
Otomotiv ödüllerinin yıldızı: Kia EV9
Yaşlı Araç Parkı Yedek Parça Sektörüne Yarayacak!
Arka koltukta takılı kemer ölümleri yüzde 75 azaltıyor!
Dolu Afetine Karşı “Yapay Zekâ” Önlemi!

Magazin
Levent Gültekin’den duaya nikah memuru engeline eleştiri
Diyanet’ten "biftekli menü" haberi nedeniyle BirGün’e dava
İnternet medyasına 1 milyar 130 milyon tutarında ilan ve reklam desteği
Kâzım Kurt’un Kızı Çankaya’ya,Gelini Büyükşehir’e
Ayşe hanıma sorulacak sorular listesi

Kültür-Sanat
Eskişehir’de kültür sanat kuyruğu devam ediyor
Avrupa Film Günleri İzleyicilerden tam not
Sinema sektörüne 34,5 milyon lira destek
ETi Çocuk Tiyatrosu, yeni oyunu ilk gösterimini ünlü isimlerle gerçekleştirdi
Türkiye sıcak hava balonculuğunda zirvede

Güncel
ESOGÜ’de Filistin’e destek yürüyüşü gerçekleştirildi
Gündoğdu’daki dönüşüm, Kat karşılığı olacak
Yetkinlik Komitesi, URAYSİM Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte izleme toplantısı yaptı
Başkan Erbaş, 2024 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedellerini açıkladı
Eskişehir’de aile şirketine dönen belediyeler yine gündemde

Fıkıh
HATIRLAR İNSANOĞLU, UNUTURDA… BU NE BÜYÜK NİMETTİR!

Eğitim
ESOGÜ’de Hemşirelik Haftası Etkinliği Düzenlendi
ESOGÜ’de Fiziksel Aktivite Şenliği Düzenlendi
Rektör Erdal, kampüsde Gazze nöbeti tutan öğrencilere destek verdi
Engelliler Haftasında Gün Boyu Süren Şenlikte Özel Çocuklarımız ve Aileleri Gönüllerince Eğlendi
ESTÜ Ulaştırma Meslek Yüksekokulu Öğrencileri için Yangın Söndürme Sertifika Eğitimi Düzenlendi

Ekonomi
IFTE2024 Uluslararası Havacılık Eğitim Fuarında ESTÜ’ye Yoğun İlgi
BEBKA, Eskişehir’de Kadın Kooperatiflerini Bir Araya Getirdi
945 milyon liralık tarımsal destekleme ödemesi yapıldı
Girişimcilik Destekleri Güncellendi
Millî Muharip Uçak Kaan, İkinci Uçuşunu Başarı İle Tamamladı

Ekoloji
Orman Yangını Riskine Karşı Erken Uyarı Sistemi ‘Meus’ Devrede
OEDAŞ ‘Düşük Karbon Kahramanı’ seçildi
Eskişehir’de 2024 Yılı Sulama Sezonu Başladı
OEDAŞ ‘Can Dostlar’ projesinin kapsamını genişletti
Bal arıları tehdit altında!

Bilim-Teknoloji
41. Balkan Matematik Olimpiyatında Zirve TÜRKİYE’nin!
Bir kurban iki kez dolandırılır mı?
PC oyun satışları son üç aydaki yükselişini sürdürüyor
Siber güvenlik evde başlar
TÜRKSAT 6A Temmuz ayında gönderilecek

AlfaTürk

Ziyaretçi: 2.793.827 - Hit: 2.794.522
eskişehir  eskisehirburada.com
İstikbal Gazetesi - 0222 220 19 01 - 02