Olcay Apart
Olcay Apart
Kız Apart Kiralık Eşyalı Odalar
Kız Apart Kiralık Eşyalı Odalar
 
 
 
Tek Kişilik Odalar Ortak Alanlar Gerekli Bilgiler
 
 
Ana Sayfa  
Haber ve Duyurular >  
Hizmetlerimiz >  
Ulaşım >  
Foto Galeri  
İletişim  




 

Belgesel Sineması: Fikirden Festivale Yolculuk Deneyimleri Paylaşıldı
5.12.2025 

İletişim Buluşmaları’nda “Belgesel Sineması: Fikirden Festivale Yolculuk” konuşuldu

Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nde (İBF) düzenlenen “İletişim Buluşmaları” etkinliğinde, yapımcı ve yönetmen Esin Özalp Öztürk, belgesel sinemasında uluslararası stratejiler ve projelerin fonlanma süreçlerine dair deneyimlerini öğrencilerle paylaştı.

Belgeselde Stratejik Yol Haritası

TRT’deki 15 yıllık deneyiminin ardından kendi yapım şirketini kuran Öztürk, genç sinemacılara belgesel projelerinde izlemeleri gereken stratejik adımları aktardı:

  • Önce Yurt Dışı Stratejisi: Genç sinemacılara, projelerine güveniyorlarsa önce yurt dışı stratejilerini oluşturmalarını, ardından Türkiye pazarına açılmalarını tavsiye etti.

  • Proje Ömrü: Festivallerin filmin gelişimi açısından kritik olduğunu vurgulayarak, "Filminize ömür biçin; bence 1,5 yıl filminizi gezdirin ve jürilerden geri dönüş alın," ifadelerini kullandı.

Pitching: Satış Değil, Ortaklık Daveti

Öztürk, pitching (proje sunumu) sürecinin öneminin sadece finansman aracı olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizdi:

“Pitch sadece bir satış değil, bir ortaklık davetidir. Seyirciyi hikâyenin parçası olmaya, yapımcı ve fonları ise projenin riskini paylaşmaya davet edersiniz.”

  • Süre ve İçerik: Sunumların genellikle 5–7 dakika sürdüğünü belirtti. Başarılı bir pitching; proje dosyası, fragman ve sözlü sunumdan oluşur. Bu süreçte bütçe, takvim ve ortak yapım yapısı test edilir.

  • Belgeselcinin İnancı: Pitch, belgeselcinin ve yapımcının hikâyeye duyduğu inancı paylaşma anıdır.

  • Gerçekçilik: "İşimiz gerçek insan ve gerçek hikâye. Belgesel, gerçeği olduğu gibi yansıtmalıdır," diyerek gerçeğe bağlılığın önemini vurguladı.

Filmografi ve Yeni Projelerden Örnekler

Atölyede Öztürk'ün filmografisinden örnekler incelendi:

  • Işığın Hasadı (Harvest of Light): Tarladaki emeği konu alan, yalnızca altı günde çekilen bu belgeselin yayın hakları MUBI'ye satıldı ve film Ocak ayında platformda izleyiciyle buluşacak. İlk gösterimini Paris’te Avrupa Bağımsız Film Festivali’nde yapmıştı.

  • Yeni Projeler:

    • Cephe: Kaba kurgu aşamasında olan bir belgesel.

    • In the Margins: 16. yüzyıl Topkapı Sarayı’nda kadın görünürlüğünü merkeze alan animasyon projesi.

    • Göçer Zaman: Dans filmi türünde bir proje.

Gönderen: haber
283 defa okundu 
 


Eğitim
ESTÜ Öğrencileri İslami Dayanışma Oyunları Dereceleriyle Rektör Özcan’ı Ziyaret Etti
ESOGÜ’de Psikolojide Kariyer Yolculuğu Etkinliği Düzenlendi
DİLKOM’da Otizm Perspektifinden Dil ve Konuşma Terapisi Konuşuldu
Belgesel Sineması: Fikirden Festivale Yolculuk Deneyimleri Paylaşıldı
Maarif Çocuk Dergisi’nin Güz Sayısı "Her Çocuk Bir Fidandır" Temasıyla Yayımlandı

 

 
 
  Ziyaretçi: 215153 - Hit: 219032