Olcay Apart
Olcay Apart
Kız Apart Kiralık Eşyalı Odalar
Kız Apart Kiralık Eşyalı Odalar
 
 
 
Tek Kişilik Odalar Ortak Alanlar Gerekli Bilgiler
 
 
Ana Sayfa  
Haber ve Duyurular >  
Hizmetlerimiz >  
Ulaşım >  
Foto Galeri  
İletişim  




 

YKS Maratonunda "Işık Hızı" Taktikleri: 1,75 Hızla Geleceğe Koşun!
17.01.2026 

20-21 Haziran 2026’da yapılacak büyük sınav öncesi, Eskişehirli öğrenciler için "yetiştiremiyorum" kaygısı tarih oluyor. Uzman Psikolojik Danışman Özgür Akoğlan, YKS konularını jet hızıyla bitirmenin formüllerini açıkladı: "Beyin 1,75 hıza adapte olur, korkmayın!"

Sınavı Kazandıran "Pareto" Filtresi

Uzmanlar, YKS müfredatının genişliğinde boğulmak yerine "stratejik avcılık" yapmayı öneriyor:

  • 80/20 Kuralı: Soruların %80’i, konuların %20’sinden geliyor. Önce "banko" konuları bitirin, ÖSYM’nin sormadığı detaylarda vakit kaybetmeyin.

  • 1.75 Hız Faktörü: Video dersleri normal hızda izlemek zaman tuzağıdır. Beynin adaptasyon hızına güvenin ve videoları hızlandırın.

  • Yazma, Çöz: Defter doldurmak yerine hazır notlar kullanın. Konuyu günlerce okumak yerine, kısa bir özet sonrası hemen çözümlü sorulara geçin.

"TYT ve AYT'yi Ayırmak Zaman Kaybıdır"

Matematikte fonksiyonlar ve polinomlar, fende ise atom ve periyodik sistem gibi "zincirleme" konuların bir bütün olarak çalışılması, öğrenciyi gereksiz bir tekrar yükünden kurtarıyor.

Özgür Akoğlan, YKS’ye hazırlanan adaylar için “Hızlandırılmış Bitirme Taktikleri” ni şöyle sıraladı:

Konuların zincirleme şekilde ele alınması gerektiğini vurgulayan Özgür Akoğlan, “TYT ve AYT’yi birbirinden kesin çizgilerle ayırmak öğrenciyi gereksiz tekrar yükünün altına sokar. Konuları bir bütün olarak çalışmak hem kalıcı öğrenmeyi artırır hem de süreyi ciddi biçimde kısaltır” dedi.

Özgür Akoğlan, matematikte fonksiyonlar, polinomlar ve ikinci dereceden denklemler; fen bilimlerinde ise atom, periyodik sistem ve hücre gibi konuların TYT–AYT birlikte ele alınmasının büyük avantaj sağladığını ifade etti.

Her detaya çalışmak değil, çıkanlara odaklanmak kazandırır 

YKS’de soruların büyük bölümünün sınırlı sayıda konudan geldiğini hatırlatan Özgür Akoğlan, "Sadece Çıkanlar" filtresi yani Pareto prensibine dikkat çekerek, “Soruların yaklaşık yüzde 80’i, konuların yüzde 20’sinden geliyor. Öğrenciler önce ‘banko’ konuları bitirmeli, ÖSYM’nin yıllardır sormadığı detaylarda boğulmamalı” diye konuştu.

Çıkmış soru analizinin önemine değinen Özgür Akoğlan, “Son beş yılda soru gelmeyen bir alt başlığa günler harcamak, sınav stratejisi değildir” ifadelerini kullandı.

Yazarak değil, akıllı notlarla çalışın

Konu çalışırken defter doldurmanın ciddi bir zaman tuzağı olduğunu belirten Özgür Akoğlan, “Her şeyi baştan sona yazmak aylarınızı alır. Video ders defterleri ve hazır notlar, öğrenciyi yüzde 50 hızlandırır” dedi.

Video derslerin 1,5 veya 1,75 hızda izlenmesini öneren Akoğlan, “Beyin buna çok kısa sürede adapte olur. Öğrenciler bu hızdan korkmamalı” diye konuştu.

Konuyu testin içinde öğrenin

Klasik ‘önce konu, sonra test’ anlayışının değişmesi gerektiğini söyleyen Özgür Akoğlan, “Konu anlatımına günlerce çalışmak yerine, kısa bir özetin ardından hemen çözümlü sorulara geçilmeli. Konu en iyi, soru üzerinde öğrenilir” ifadesinde bulundu.

Akoğlan, yapılamayan soruların çözümünün bekletilmeden öğrenilmesinin kalıcı öğrenmeyi artırdığını vurguladı.

Aynı derse kamp yapın, zihni bölmeyin

Günde çok sayıda derse dağınık biçimde çalışmanın öğrenmeyi yavaşlattığını belirten Özgür Akoğlan, blok çalışma yöntemini önerdi.

Akoğlan, “Üç gün boyunca sadece tek bir konuya odaklanmak, öğrenme hızını katlar. Beyin o konuya adapte olur ve konu kalıcı şekilde biter” şeklinde konuştu.

Bildiğiniz konularda ego yapmayın ama durmayın

Öğrencilerin gerçekten bildikleri konuları acımasızca elemesi gerektiğini söyleyen Özgür Akoğlan, “Bir tarama testinde yüksek net yapan öğrencinin o konunun videosunu yeniden izlemesine gerek yok. Sadece soru çözerek pratik yap ve bir sonraki konuya geç.” şeklinde sözlerini tamamladı.

Gönderen: haber
326 defa okundu 
 


Eğitim
Medya ve Akademi El Ele: Alfa Türk Medya Grubu’ndan Rektör Adıgüzel’e Ziyaret
YKS Maratonunda "Işık Hızı" Taktikleri: 1,75 Hızla Geleceğe Koşun!
Eskişehir’de 147 Bin Öğrenci İçin "Zil" Tatil İçin Çaldı!
Tepebaşı’nda Miniklerin Kur’an Sevinci: Emine Soyer Kursu’nda Dönem Sonu Coşkusu
ESTÜ’de Mimari ve Performans Buluştu: “Anın İçinden, Onun Ötesine”

 

 
 
  Ziyaretçi: 225972 - Hit: 229938