Soho House Kız Apart
Soho House Kız Apart
Kız Apart
Kız Apart
 
 
 
Haber ve Duyurular
 
 
Ana Sayfa  
Foto Galeri  
İletişim  




 

ESTÜ Rektörü ÖZCAN, Yunusemre Gözlemevi’ni Öğrencilerle Ziyaret Etti
19.11.2025 

ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan ÖZCAN, Yunusemre Gözlemevi’ni Öğrencilerle Ziyaret Etti

Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Rektörü Prof. Dr. Adnan ÖZCAN, 18 Kasım 2025 tarihinde, Eskişehir Teknik Üniversitesi Astrofizik Eğitim ve Araştırma Birimi bünyesinde bulunan Yunusemre Gözlemevi’ni öğrencilerle birlikte ziyaret ederek kapsamlı incelemelerde bulundu.

Ziyaret boyunca, ESTÜ Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Uydu ve Uzay Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Metin ALTAN tarafından öğrencilere hem teorik sunumlar yapıldı hem de teleskoplarla uygulamalı gözlem çalışmaları gerçekleştirildi.

Gözlemevi Ziyaretinden Detaylar

Ziyaret, öğrencilerin uzay bilimleri alanında bilgi ve deneyim kazanmasını amaçlayan dört ana bölümden oluştu:

  1. Söyleşi ve Eğitim Faaliyetleri:

    • Uzay Bilimleri Eğitim Laboratuvarı sınıfında astronomi, astrofizik ve kozmoloji alanlarında üniversitede yürütülen bilimsel ve eğitim faaliyetleri paylaşıldı.

  2. Araştırma Laboratuvarı İncelemeleri:

    • 40 cm ayna çaplı teleskopların çalışma prensipleri ve gözlem teknikleri anlatıldı.

    • Fotometrik gözlem uygulamalarına yönelik örnekler paylaşıldı.

  3. Uygulamalı Yıldız Tayfı Analizi:

    • 60 cm ayna çaplı teleskop ile yıldız tayfı analizlerinin nasıl yapıldığı, 6,5 metrelik teleskop kubbesi içerisinde uygulamalı olarak gösterildi.

    • Teleskopun teknik özellikleri ve kubbenin çalışma prensipleri detaylıca aktarıldı.

  4. Gezegen Araştırmaları Laboratuvarı:

    • Mars yüzeyindeki 154 km çapındaki Gale Krateri modelinin incelendiği bu laboratuvarda, Curiosity (Merak) aracının görevini anlatan "Kaşif" isimli uygulama robot tanıtıldı.

    • Robot ile sondaj yapma, fotoğraf çekme, sanal haritada güzergâh belirleme ve Olimpos Dağı'nın yükseklik hesaplaması gibi interaktif uygulamalar sunuldu.

Ziyaretin son bölümünde ise Eğitim Laboratuvarı’nda bulunan 30 cm ayna çaplı teleskopla Güneş gözlemi gerçekleştirildi ve öğrencilerin uzay bilimlerine yönelik soruları cevaplanarak beyin fırtınası yapıldı.

Gönderen: haber
260 defa okundu 
 


Eğitim
Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Sinema Salonu Açıldı!
ESTÜ Rektörü ÖZCAN, Yunusemre Gözlemevi’ni Öğrencilerle Ziyaret Etti
Meslekî Eğitimde Sektör İhtiyaçları İçin Güçlü İş Birliği Toplantısı
Hafız Mehmet Sarıcaoğlu 4-6 Yaş Kur’an Kursu’na Anlamlı Ziyaret
"Lider Çocuk Tarım Kampı"nda Eskişehirli Öğrenciler Kooperatifçilik Kültürünü Tanıdı

 

 
 
  Ziyaretçi: 262637 - Hit: 263384