Son Haber
Günlük Siyasi Gazete
Ertugrulgazi Mahallesi Arzugül Sokak No: 42 Tepebaşı/ESKİŞEHİR

sonhabergazetesi@hotmail.com
0 222 222 00 90

Bal arıları tehdit altında!

8.05.2024 

Pestisitlerin yaygın kullanımı, bal arılarını tehdit ediyor!

Arıların azalması da gıda güvenliğini tehdit ediyor!

Bal arılarının azalmasında doğal ortam kaybı ve kentleşmenin genişlemesi gibi faktörler önemli rol oynadığını dile getiren uzmanlar, iklim değişikliğinin, bitki çeşitliliği üzerinde olumsuz etkilere neden olarak arı popülasyonunu etkilediğini söylüyor. Bal arılarının azalmasının, gıda güvenliği ve ekosistem dengesi üzerinde olumsuz etkilere yol açabildiğini de kaydeden uzmanlar, bal arısı popülasyonlarının azalmasına katkıda bulunan başlıca nedenlerden birinin, pestisitlerin yaygın kullanımı ve bunlara maruz kalınması olduğunu vurguluyor.Formun Üstü

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Program Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Kaman, arı ölümleri konusunu değerlendirerek, bal arılarındaki azalmanın önlenmesi için yapılması gerekenleri dile getirdi.

Pestisitlerin yaygın kullanımı bal arısı popülasyonlarının azalmasına neden oluyor!

“Bal arısı popülasyonlarının azalmasının başlıca nedenlerden biri, pestisitlerin yaygın kullanımı ve bunlara maruz kalmadır.” diyen Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Kaman, “Özellikle neonikotinoid gibi insektisitler (böcek ilacı), arıların bağışıklık sistemlerini zayıflatır. Navigasyon yeteneklerini bozarak üreme başarısını etkiler ve bu durum zamanla koloni kayıplarına ve popülasyonun azalmasına neden olabilir. Neonikotinoidlerin yanı sıra organofosfatlar ve piretroidler gibi diğer pestisitler de (tarımda kullanılan kimyasallar) bal arıları için risk oluşturmaktadır. Bu kimyasalların bitkilerin elektrik alanını değiştirdiği ve buna bağlı olarak da arıların çiçekleri algılama şeklinin değiştiği bildirilmiştir. Ayrıca bu kimyasallar arılar üzerinde akut veya ölümcül olmayan etkilere sahip olabilir.” dedi.

Doğal ortam kaybı azalma nedeni!

Doğal ortam kaybı, kentleşmenin genişlemesi ve mono kültürlü tarım alanları da bal arılarının azalmasına neden olduğunu anlatan Dr. Tuğba Kaman, “Bal arıları, beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için yıl boyunca çeşitli nektar ve polen kaynaklarına güvenir. Bu çeşitli yem kaynaklarının kaybı, temel besin maddelerinin mevcudiyetini sınırlayarak bal arısı kolonilerini zayıflatır ve onları diğer stres etkenlerine karşı daha savunmasız hale getirir.” diye konuştu. 

Varroa akarları; arıların bağışıklık sistemlerini zayıflatıyor…

Modern tarım uygulamalarının bal arılarının kritik yiyecek arama dönemlerinde çiçekli bitkileri bulamaması ve beslenme yetersizliklerine neden olabileceğini kaydeden Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Kaman, “Bu da arılarının genel sağlığını ve hayatta kalmasını tehlikeye atabilir. Bal arıları aynı zamanda parazitler ve hastalıklardan kaynaklanan önemli zorluklarla da karşı karşıyadır. Arı akarı (Varroa destructor), dünya çapında bal arısı kolonilerini etkileyen en yıkıcı zararlılardan biridir. Bu parazitik akarlar bal arısı kovanlarını istila ederek arıların kanıyla beslenir ve virüsleri yayar. Varroa akarları; arıların bağışıklık sistemlerini zayıflatıyor ve ömürlerini kısaltıyor. Tedavi edilmezse tüm kolonilerin çökmesine neden olabilir.” diye bilgi verdi.

Bal arılarının çeşitli viral, bakteriyel ve mantar enfeksiyonlarına karşı hassas olduğunu da ifade eden Dr. Kaman, arılarda deformasyonlara ve uçuş yeteneklerinin azalmasına neden olabilen Deforme Kanat Virüsü (DWV) ve arıların sindirim sistemini etkileyen bir mantar hastalığı olan Nosema gibi hastalıkların da bal arısı kolonilerini zayıflattığını kaydetti.

İklim değişikliği de arı popülasyonu etkiliyor…

“İklim değişikliğinin bitki çeşitliliği üzerinde etkileri de arı popülasyonunu doğrudan ve dolaylı olarak etkileyerek arı popülasyonunun azalmasına neden olabiliyor.” diyen Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Kaman, “İklim değişikliği özellikle bazı bitkilerde çiçeklenme döneminin etkilemesine, bazı bitkilerde çiçeklerin kaybına neden olabiliyor. Yeterli polen ve nektara ulaşamayan bal arılarında ise açlığa bağlı olarak kayıplar yaşanabiliyor.” dedi.

Arılar polen aktararak bitkinin üremesini kolaylaştırıyor

Arıların ve diğer böceklerin tozlaştırıcılarının ekosistemlerimiz ve biyoçeşitliliğimiz için önemli bir konu olduğunu kaydeden Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Kaman, “Bal arılarının azalması, ekosistemler içindeki karmaşık etkileşim ağını bozabilir ve potansiyel olarak dengesizliklere ve biyolojik çeşitlilik üzerinde kademeli etkilere yol açabilir. Arılar en önemli tozlaştırıcılardan olup bir bitkiden diğerine polen aktararak bitkinin üremesini kolaylaştırırlar. Arı popülasyonunda azalma tozlaşmanın azalmasına neden olur. Bal arıları tarafından azaltılan tozlaşma, bitki türü çeşitliliğinin azalmasına ve bitki topluluklarının kompozisyonunun değişmesine neden olabilir.” diye anlattı. 

Arılar dünyadaki gıda ürünlerinin önemli bir kısmının tozlaşmasından sorumlu

Arı popülasyonunun azalmasının insan sağlığına etkilerini de dile getiren Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Kaman, “Arılar gibi tozlayıcılar küresel gıda tedarik zinciri için çok önemlidir. Arılarla tozlaşma sayesinde büyük miktarda diyet çeşitliliği sağlanıyor. Ayrıca tozlaşma, mahsullerin verimini, kalitesini ve dayanıklılığını artırabiliyor. Tüm gıda mahsulleri arılar tarafından tozlaşmaz ancak arılar birincil tozlaştırıcılardır ve dünyadaki gıda ürünlerinin önemli bir kısmının tozlaşmasından sorumludur. Tozlaştırıcılar olmadan, yiyecek olarak ihtiyacımız olan mahsullerin çoğunu yetiştiremeyiz. Bu da birçok meyve, sebze ve yemişin üretiminde düşüş yaşanmasına neden olacaktır. Artan gıda fiyatları ve bazı mahsullerin zor bulunması söz konusu olur.” dedi. 

Arılar ve diğer polen taşıyıcıların popülasyonlarının sayısı ve çeşitliliğindeki azalmanın, tarımsal verimde potansiyel kayıplarla birlikte gıda güvenliğini de etkileyeceğini vurgulayan Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Kaman, “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), arı popülasyonu azalmasındaki bu eğilimin devam etmesi halinde bunun küresel beslenme ve gıda bulunabilirliği üzerinde büyük bir etkiye sahip olacağı konusunda uyarıyor.” dedi. 

Arıcılara, kovan yönetimi ve hastalıkların önlenmesi konusunda eğitim verilmeli

Bal arılarındaki azalmanın nedenlerini ve etkilerini anlamanın ve etkili koruma stratejileri geliştirmenin önemine işaret eden Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Kaman, pestisit kullanımını azaltarak, arı dostu yaşam alanları oluşturmanın bal arılarının azalmasının etkilerinin hafifletilmesinde hayati bir rol oynayacağını, ayrıca arıcılara, kovan yönetimi ve hastalıkların önlenmesi konusunda eğitim verilerek, arı sağlığını geliştiren ve koloni kayıplarını azaltan sürdürülebilir uygulamalar benimsetilmesi gerektiğini de dile getirdi. 

Gönderen: journal
4500 defa okundu 
 


_medya advertorial

_haberler advertorial

_gundem advartorial

_Gündem

_biz advertorial

İslam
MİLLİ GENÇLİK OCAĞI
EN KIYMETLİ DEĞERLERİMİZ
ASR-I SAADET DE YAŞAMAK
ÇALIŞAN HAKKINI ALIR

Yaşam
TDV Uluslararası İyilik Ödülleri sahiplerini buluyor
Mayıs ayında 878 milyon TL Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemesi yapıldı
TDV, "İlk Kurbanım İlk İyiliğim" kampanyası başlattı
Engellilerin toplumsal yaşama katılmaları çok önemli
Kızılay’ın 2024 Kurban Vekalet Bedelleri Belli Oldu

Spor
Anadolu Üniversitesi Oryantiring Takımı Türkiye Şampiyonu oldu
Anadolu Üniversitesi Eskrim Takımı Türkiye ikincisi oldu
19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik Ve Spor Bayramı Gençlik Ve Spor Festivalleriyle 81 İlde Kutlanacak
Lütfiye Özdağ Avrupa 3.Üncüsü Oldu
Sporcuların Tüketmemesi Gereken Besinler

Sinema
“Dünya Malı - Eksi Bir” Filminin Özel Gösterimi Gerçekleştirildi
Engelsiz Filmler Festivali’nin Etkinlik Programında Bu Yıl!
Engelsiz Filmler Festivali, Kısa Film Yarışması’nın Finalistleri Açıklandı
Komedi Filmi “BEYAZ EŞYA” 10 Mayıs’ta Sinemalarda
“Üç Günlük Dünya” Filmi 3 Mayıs’ta Vizyonda!

Sağlık
Dikkat! Omuz ağrısı parkinson belirtilerinden biri olabilir
Akdeniz Anemisi Olabilir Misiniz?
Tatlı krizini yenmenin 8 püf noktası!
Beyin sağlığını korumanın 8 yolu
Dereotu Faydaları Nelerdir? Ne Kadar Tüketmeliyiz?

Politika
AK Parti’de Genişletilmiş Meclis üyeleri istişare toplantısı yapıldı
Büyükerşen’e Eskişehir’in koltuk borcu ne zaman bitecek
“Belediyelere ayrılan ödeneklerde bir kısıtlama yok”
Albayrak:Nepotizm’in başlangıcı Eskişehir Büyükşehir Belediyesi
Hatipoğlu’ndan Ayşe Ünlüce’ye zor sorular

 

 
Polis
Terör zanlısı Seyitgazi’de yakalandı
Ankara Emniyeti’nde yaşanan gizli tanık skandalının hedefi ne?
Belediye otobüsü kaza yaptı
Yine tramvay kazası:Tramvayın ezdiği kadın ağır yaralandı
Jandarmadan kaçak kazı operasyonu

Otomobil-Motorsiklet
TOGG Otomotiv endüstrisinin dönüşümüne öncülük ediyor
Türkiye’de Otomobil Parkı 30 Yılda 6 Kat Büyüdü!
Türkiye’de Elektrikli Araçların Değeri “Düşmüyor”!
Otomotiv ödüllerinin yıldızı: Kia EV9
Yaşlı Araç Parkı Yedek Parça Sektörüne Yarayacak!

Magazin
Kaliteli yalanda liderler!!!
Levent Gültekin’den duaya nikah memuru engeline eleştiri
Diyanet’ten "biftekli menü" haberi nedeniyle BirGün’e dava
İnternet medyasına 1 milyar 130 milyon tutarında ilan ve reklam desteği
Kâzım Kurt’un Kızı Çankaya’ya,Gelini Büyükşehir’e

Kültür-Sanat
Karayolları 100. Yıl Kütüphanesi Açıldı
Aile Haftası Kapsamında "Ailemiz İstikbalimiz" Temalı Yürüyüş Gerçekleşti
Melek Liselerinin Önemini Anlatan Oyun Büyük Beğeni Topladı
Uçan Gençlik Etkinliği
Olumsuz Duygularla Nasıl Başa Çıkarız?

Güncel
Sağlık Sen tüm kurumlarda yetkili Sendika oldu
TBB Meclisinde Eskişehir’i Temsil Edecek Üyeler Belirlendi
ASKON Eskişehir Şubesi’nden Açıklaması
Yıllar sonra öğrencilere abonman müjdesi!
38 milyonluk ağırlama bütçesi mi olur?

Fıkıh
HATIRLAR İNSANOĞLU, UNUTURDA… BU NE BÜYÜK NİMETTİR!

Eğitim
"Liseler Arası Millî Kültür Bilgi Yarışması"nın Şampiyonları Belli Oldu
ESTÜ Çevre Şenliği Yoğun Katılımla Gerçekleştirildi
Eskişehir İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü’nden Öğrencilere Organik Tarım Eğitimi
“Dönem Sonu İngilizce Proje Sergisi” Turizm Fakültesinde sergilendi
​​Türkiye’nin “Genç Üniversiteleri” dünyanın en iyileri arasında

Ekonomi
Bakan Yumaklı’dan Genç Ve Kadın Arıcılara Müjde
Çiftçilere 72,5 milyon liralık tarımsal destekleme ödemesi yapıldı
YHT’lerle Dünya’nın etrafında 2003 tur!
SGK’dan sıkı denetim: Usulsüz sigortalılar iptal oluyor
Eskişehir çiftçisine 2024 yılında büyük destek

Ekoloji
Nisan’da Güneş ve Rüzgar Kaynaklı Elektrik Üretimi Rekor Kırdı
Eskişehir içsularında hayalet av aracı temizliği gerçekleştirildi
Orman Yangını Riskine Karşı Erken Uyarı Sistemi ‘Meus’ Devrede
OEDAŞ ‘Düşük Karbon Kahramanı’ seçildi
Eskişehir’de 2024 Yılı Sulama Sezonu Başladı

Bilim-Teknoloji
Assassin’s Creed serisinin en iyi oyunları
TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri Başvuruları Devam Ediyor!
İletişim sanal, duygular gerçek!
Sosyal medyada yer alan yapay zeka reklamlarına dikkat!
MİT’ten çocuklara sosyal medya uyarısı

AlfaTürk

Ziyaretçi: 2.548.553 - Hit: 2.549.752
eskişehir  eskisehirburada.com
Son Haber - 0 222 222 00 90