Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü
ESKİŞEHİR GENÇLİK HİZMETLERİ ve SPOR İL MÜDÜRLÜĞÜ
ESKİŞEHİR GENÇLİK HİZMETLERİ ve SPOR İL MÜDÜRLÜĞÜ
 
 
 
Özel Beden Eğitimi ve Spor Tesisleri Gençlik Merkezleri ALO 145
 
 
Ana Sayfa  
İletişim  




 

Arapça Mütercim ve Tercümanlık Programı ilk öğrencilerini bekliyor
14.08.2025 

Anadolu Üniversitesi Arapça Mütercim ve Tercümanlık Programı ilk öğrencilerini bekliyor

Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde açılan Arapça Mütercim ve Tercümanlık Lisans Programı, bu yıl ilk öğrencilerini kabul edecek. Programın temel amacı; Arapçayı ileri düzeyde kullanabilecek, Arap dünyasının kültürel, edebî ve toplumsal dinamiklerine hâkim olacak, çeviri alanında hem kuramsal bilgiye hem de güçlü bir uygulama becerisine sahip mütercim ve tercümanlar yetiştirmek.

Türkiye’nin yakın coğrafyası ve Arap ülkeleriyle giderek artan siyasi, ekonomik, kültürel ve akademik ilişkilerinin Arapçayı stratejik bir konuma taşıyacağı, ayrıca Arapça-Türkçe çeviri ve iletişim hizmetlerine olan ihtiyacı daha da belirginleştireceği öngörülüyor. Bu bağlamda program, çağın gereksinimlerine yanıt verebilecek donanımlı bireyler yetiştirmeyi hedefliyor.

Öğrencilere kapsamlı bir müfredat hazırlandı

Program, bir yıl süreli zorunlu Arapça hazırlık sınıfının ardından dört yıllık lisans eğitimiyle devam edecek. Öğrenciler, bu süreçte hem yazılı hem de sözlü çeviri alanında yetkinlik kazanacak; klasik ve çağdaş metinler üzerinden kapsamlı bir dil ve kültür eğitimi alacak. Müfredatta; temel dil becerileri, çeviri kuramları, yazılı-sözlü çeviri teknikleri, klasik ve modern Arap edebiyatı, çağdaş Arap toplumları ve kültürleri, Arap lehçeleri, medya, tıp, hukuk ve ticari metin çevirileri gibi çok yönlü dersler yer alacak. Ayrıca, yapay zekâ destekli çeviri teknolojileri ve mesleki etik gibi güncel konulara da özel önem verilecek.

Program mezunları; çeşitli kamu kurumlarında, bakanlıklarda, ulusal ve uluslararası medya kuruluşlarında, yayınevlerinde, çeviri bürolarında, sivil toplum kuruluşlarında ve Arap ülkeleriyle çalışan şirketlerde istihdam edilecek. Akademik kariyer yapmak isteyen öğrenciler ise mezuniyet sonrası yüksek lisans ve doktora programlarına devam edebilecek.

Arapça Mütercim ve Tercümanlık Programı, Arap dünyasını derinlemesine tanımak, kültürlerarası etkileşime katkı sağlamak ve bu alanda profesyonel bir köprü kurmak isteyen öğrenciler için sağlam bir akademik ve mesleki temel sunacak.

 

Gönderen: journal
561 defa okundu 
 


Eğitim
Anadolu Üniversitesi’nin AJESI Dergisi, SOBIAD Q1’de Birinci Sırada
Şahver Sultan Engelsiz Camii’nde Yaz Kur’an Kursu Kapanış Töreni Düzenlendi
Arapça Mütercim ve Tercümanlık Programı ilk öğrencilerini bekliyor
MEB’den 81 İldeki Özel Okullara "Sıkı Denetim" Talimatı
Anadolu Üniversitesi’nden dijital oyun endüstrisine güçlü adım

 

 
Spor
Bursaspor-Eskişehirspor Dostluk Maçı İçin Rekor Bilet Satışı
e-Milli Takım Seçmeleri Başladı: Finalistler Riva’da Belli Olacak
Türkiye 7. Voleybol Şampiyonası Eskişehir’de Başladı
Durgunsu Kano 2025 Türkiye Şampiyonası Sona Erdi
Samet Aybaba, Genç Millî Takımlar Teknik Koordinatörü Oldu

 
  Ziyaretçi: 307267 - Hit: 308048