Bahar Alerjisinde Göz Ovalamak Körlüğe Yol Açıyor
10.04.2025 

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte, polenlerin artması ve hava koşullarındaki değişiklikler, milyonlarca kişiyi etkileyen alerjik reaksiyonları tetikliyor. Alerjisi olan kişiler, kaşıntı, burun tıkanıklığı, gözlerde sulanma ve kızarıklık gibi semptomlarla mücadele ediyor. Dünyagöz Etiler Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Anıl Kubaloğlu, bu dönemde gözleri ovuşturmanın, basit bir alışkanlık gibi görünse de özellikle kornea üzerindeki zararları nedeniyle kalıcı görme kaybına yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Dünyagöz Etiler Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Anıl Kubaloğlu, bahar alerjileri ile mücadele eden hastaların gözlerini ovalama eğiliminde olduklarını ve bunun görme sağlığı üzerindeki potansiyel risklerine dikkat çekti. Prof. Dr. Anıl Kubaloğlu, özellikle gözün en ön şeffaf kornea tabakasında meydana gelen değişikliklerin körlük riskine varan derecede görme kaybına neden olabileceğini vurguluyor.  

Göz ovuşturmanın korneanın doğal yapısını bozarak, keratokonus gibi görme kaybına yol açan ciddi hastalıklara sebep olabileceğini belirten Prof. Dr. Anıl Kubaloğlu, “Bahar alerjileri, gözdeki bağışıklık sisteminin aşırı tepki göstermesiyle sonuçlanır. Gözlerdeki kaşıntı ve sulanma nedeniyle birçok hasta refleks olarak gözlerini ovmaya başlar. Ancak, bu hareket göz yüzeyindeki kornea dokusunda incelme ve sivrilme sonucu ilerleyici şekil bozukluğuna neden olur. Keratokonus olarak bilinen bu hastalıkta, hastalar başlangıçta gelişen astigmatizmaya bağlı bulanık görmeden şikayet eder, zamanında teşhis ve tedavi edilmediğinde gözlüklerle dahi net görememe şeklinde ilerleyici ciddi görme sorunlarına ve hatta görme kaybına neden olabilir” dedi.

Göz ovuşturmanın risklerinden korunmanın yolları hakkında da tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Anıl Kubaloğlu, alerjik reaksiyonları hafifletmek için gözleri ovalamadan önce doğru tedavi yöntemlerinin uygulanması gerektiğini belirtiyor. İlaç tedavisi, göz damlaları ve soğuk kompres gibi yöntemlerle alerji semptomlarının yönetilebileceğini söyleyen Prof. Dr. Kubaloğlu, gözleri ovuşturmak yerine bu alternatif tedavi seçeneklerinin tercih edilmesini öneriyor.

Göz Sağlığını Korumak İçin Alınması Gereken Önlemler:

  1. Alerji ilaçlarını düzenli kullanın: Doktor önerisiyle alınan göz damlaları, alerjik reaksiyonları hafifletebilir.
  2. Gözleri ovuşturmaktan kaçının: Göz ovuşturmak, zararlı bakterilerin gözdeki hassas dokulara bulaşmasına neden olabilir.
  3. Soğuk kompres uygulayın: Gözlerdeki kaşıntı ve şişliği azaltmak için soğuk kompres uygulamak rahatlatıcı olabilir.
  4. Temizliğe özen gösterin: Ellerinizin temiz olduğundan emin olduktan sonra gözlerinize dokunun.

Prof. Dr. Anıl Kubaloğlu, “Göz sağlığını korumak ve ciddi görme sorunlarının önüne geçmek için bahar alerjisi olan bireyler, gözlerine zarar vermemek adına dikkatli olmalıdır. Bahar aylarında gözleri ovuşturma alışkanlığından kaçınılması, görme kaybı riskinin azaltılmasına yardımcı olacaktır” diyerek sözlerini tamamlandı.

Gönderen: journal
768 defa okundu 
 


Ekonomi
MÜSİAD Eskişehir’de Sektör Kurulları Toplantısı Gerçekleştirildi
OEDAŞ Eskişehir’in enerji altyapısını güçlendirecek
ESKİŞEHİR’DE FIRINCILAR HİJYEN VE GIDA GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ ALDI
AKSUNGUR, LGK-81 ve LGK-82 Mühimmatlarıyla Tam İsabet Vurdu
Türkiye, Somali’nin Kara Sahalarında da Petrol ve Doğal Gaz Arayacak

Güncel
25 Yılda 25 Dairelik "Rekor": Büyükerşen’in Kentsel Dönüşüm Zaferi(!)
Faaliyet Raporu Değil, Fotoğraf Albümü
"Çöp Sorununun Şifresi: 10 Kamyon Eksikmiş!"
Eskişehir Büyükşehir Belediyesinden Kalabak suyuna yeni bir zam daha
Çorum Belediyesi Örnek Oldu: Eskişehir’de de Benzer Bir Adım Bekleniyor

 

 
Sağlık
3. Tıbbi Acil Çağrı Yönetimi Eğitimi Başarıyla Tamamlandı
Anaçağ Anaokulu Öğrencilerinden İl Sağlık Müdürlüğü’ne Anlamlı Buluşma
Eskişehir’de Kanserle Mücadelede Önemli Adımlar
Eksozom Kök Hücre Nedir?
KARACİĞER KANSERİNDE TARE YÖNTEMİ UMUT OLUYOR!



Eskişehir Mezar Yapımı Mezarcı
Mermer,Granit,Mozaik Mezar ve Aile Duvarı Yapımı
Sütlüce Mh. İstiklal Cd. No:142/A (Esentepe Mezarlığı) - Eskişehir 
Ziyaretçi: 13.088.019 - Hit: 13.546.855
eskisehirburada.com üyesidir