Yenigün Gazetesi
Günlük Yerel Gazete
Ertuğrulgazi Mh. Arzugül Sk. No: 42
eskisehiryenigun@gmail.com
0 222 222 00 90

Harç değil Haraç: Türkiye’de başka hiç bir belediye Katı Atık Bedeli Almıyor

10.12.2025 

Eskişehir'de "Çöp Harcı" Tartışması Büyüyor: Katı Atık Ücreti "Haraç" Olarak Nitelendirildi

Eskişehir’de Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyelerinin katı atık toplama hizmetleri için vatandaşlardan ücret talep etmesi büyük tepkiye yol açtı. İbrahim Akar, sosyal medyada yaptığı sert eleştiride, bu uygulamanın "harç değil düpedüz haraç" olduğunu iddia etti.

Okullardan Sonra Sıra Evlerde: Katı Atık Ücreti Gündemde

Tartışma, belediyelerin daha önce okullara kestiği çöp toplama harçlarının şimdi de doğrudan evlere yansıtılmasıyla alevlendi. İbrahim Akar, yaptığı değerlendirmede, belediyelerin temel hizmetlerinden biri olan çöp toplama işi için ek ücret talep edilmesini kabul edilemez bulduğunu belirtti:

"HARÇ DEĞİL DÜPEDÜZ HARAÇ. Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyeleri okullara kestikleri çöp toplama harçlarını şimdide evlere kesmeye başladı. Belediyelerin asli görevlerinden biri olan çöp toplama işi için vatandaştan alınmak istenen bu ücretler harç değil düpedüz haraçtır."

"Türkiye'de Emsali Yok" İddiası ve Asli Görev Vurgusu

Eleştirilerde, söz konusu katı atık toplama ücretlerinin yasal dayanağı ve gerekliliği sorgulanıyor. Akar, bu tür bir uygulamanın Türkiye genelinde emsalinin olmadığını savunarak, geçmişte tartışma yaratan asfalt ücreti faturalarına benzetti.

Belediyelerin asli görevlerinin başında çevre temizliği ve çöp toplama hizmetlerinin geldiğini belirten eleştirmenler, kamu hizmeti niteliğindeki bu işler için vatandaştan zorunlu olarak ek bedel alınmasının, hizmetin bedelinin iki kez ödenmesi anlamına geldiğini ileri sürüyor. Özellikle ekonomik sıkıntıların yaşandığı bir dönemde, bu ek ödemelerin hane bütçelerine getirdiği yük, tepkilerin ana odağı oldu.

CHP'li Belediyelere Yönelik Siyasi Eleştiri

Tartışma, yerel yönetimlerde CHP'li belediyeler tarafından yönetilen Odunpazarı ve Tepebaşı'nın uygulamaları üzerinden siyasi bir boyuta da taşındı. Eleştiriler, bu tür mali uygulamaların şeffaflıktan uzak olduğu ve vatandaşın rızası alınmadan dayatıldığı yönünde yoğunlaşıyor.

Vatandaşlar ve muhalif çevreler, belediye yönetimlerini, hizmet kalitesini artırmak yerine vatandaştan ek gelir elde etmeye çalışmakla suçluyor ve bu "harç" uygulamasının derhal durdurulması çağrısında bulunuyor.

Gönderen: haber
8672 defa okundu 
 


Güncel
HER GÜN SADECE % 1 İYİ OLABİLMEK...
Tepebaşı’nın Parlayan Yıldızı: Aşağısöğütönü Mahallesi Çukurlarla Boğuşuyor
Diyanet İşleri Dış İlişkiler Genel Müdürü’nden Eskişehir Müftülüğüne Ziyaret
Eskişehir’in Vitrini "Ömür" Çürüyor: Orhangazi Mahallesi Hizmet Bekliyor
Gazi Yakup Satar Caddesi’nin Bir Bölümü 13 Gün Boyunca Trafiğe Kapatılıyor

 

 
Ziyaretçi: 436.223 - Hit: 436.541
eskişehir  eskisehirburada.com
Yenigün Gazetesi - 0 222 222 00 90