KYK Zafertepe Öğrenci Yurdu
KYK Kız Öğrenci Yurdu
Kirazpınar Mahallesi, DPÜ Evliya Çelebi Yerleşkesi, no:21
zafertepe@kyk.gov.tr
0(274) 265-2293,0(274) 265-2294

DİLKOM’da “Ses Bozukluklarında Planlama Nasıl Yapıyorum” semineri gerçekleştirildi

16.04.2025 

Anadolu Üniversitesi Dil ve Konuşma Bozuklukları Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (DİLKOM) tarafından düzenlenen “Ses Bozukluklarında Planlama Nasıl Yapıyorum” başlıklı seminer, DİLKOM Prof. Dr. Seyhun Topbaş Seminer Salonunda gerçekleştirildi. On Dokuz Mayıs Üniversitesi Dil ve Konuşma Bozuklukları Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (OMÜKOM) Müdürü Doç. Dr. Özlem Yaşar’ın konuşmacı olarak katıldığı seminere; DİLKOM Müdürü Prof. Dr. Özlem Diken, DİLKOM Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Eren Balo, farklı üniversite ve kurumlardan öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.


Doç. Dr. Yaşar: “Kişiye uygun terapi sistemini bulmamız gerekiyor”

Başarılı bir ses terapisi için, konuşma sisteminin özellikle de respiratuvar sistemlerin anatomisi ve fizyolojisinin iyi bilinmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Özlem Yaşar, konuşmasında şunları söyledi: “Ses terapisinde sağlıklı bir program oluştururken ortaya koyduğumuz respirasyon (solunum), fonasyon (ses üretimi) ve rezonans başlıklarının herhangi birinde sapma ya da kayma olduğunda tüm dengenin bozulduğunu görüyoruz. Dolayısıyla, bize başvuran vakaları ana tema olarak üç konu başlığına ayırmamız gerekiyor. Bu başlıklar altında sıralanan problemlere de tek tek bakmamız gerekiyor.”

Doç. Dr. Yaşar konuşmasının devamında ise; “Çıkarılan her sesin bir frekansı vardır. Dilin ağız içindeki konumuna göre bu frekanslar değişkenlik gösterir. Başarılı bir ses terapisi için, tüm konuşma sistemlerini, özellikle de solunum sistemlerinin anatomisi ve fizyolojisini çok iyi bilmek gerekir. Bu durum, her kişiye özel bir terapi programı oluşturmanın neden mantıklı olduğunu anlamamız açısından önemlidir. Bu kapsamda holistik yaklaşım, vakaya göre biçimlendirilen ve bireye özgü olarak oluşturulan ses terapileridir. Dolayısıyla sizlerin de kişiye uygun terapi sistemini bulmanız gerekiyor.” dedi.

Seminer, Doç. Dr. Özlem Yaşar’ın örnek vaka sunumunun ardından, DİLKOM Müdürü Prof. Dr. Özlem Diken’in, Doç. Dr. Özlem Yaşar’a hediye takdim etmesiyle sona erdi.

Gönderen: journal
2465 defa okundu 
 


Eğitim
METİF 2025 Protokolü İmzalandı
Mahmutoğlu Camii 4-6 Yaş Kur’an Kursu Açılışı Gerçekleştirildi
“Yapay Zekâ Günlükleri” konferans serisi “Chat: (G)enAI, (P)ratikler ve (T)eoriler” başlıklı konu ile başladı
GSF öğrencisi dülle döndü
SATUYAM tarafından “Burçak Atay ile Seramik Üretim Yöntemleri ve Yeni Teknolojiler” semineri gerçekleştirildi

 

 
KYK Zafertepe Öğrenci Yurdu - 0(274) 265-2293,0(274) 265-2294