Eskişehir Z-Kütüphane
Eskişehir z-Kütüphane
Zenginleştirilmiş Kütüphaneler

Kırmızıtoprak Mahallesi Basınşehitleri Caddesi No:79/B Odunpazarı / ESKİŞEHİR
pazarlamaofis@hotmail.com
0532 278 27 11

Okullar Hayat Olsun

Proje İle İlgili Sorular   |  Projenin İş Birliği Alanları

 



Salonlar ve Derslikler

Konferans salonları, spor salonları, çok amaçlı salonlar ve derslikler

Konferans salonları, çok amaçlı salonlar ve dersliklerde mesleki, sosyal ve kültürel eğitimler ve faaliyetler düzenlenmelidir. Belediyeler tarafından düzenlenmekte olan tüm meslek edindirme kursları, sanat ve hobi içerikli tüm kurslar okullarda tertip edilebilir. Bu alanlarda; ailelerin okullara aidiyetini artıracak toplantı, seminer ve konferanslar, aile-çocuk eğitimine, ana-çocuk sağlığına ilişkin bilgilendirme ve danışmanlık hizmetleri, okuma yazma kursları vb etkinlikler yapılabilir.

Spor salonları öğrenciler, gençler, çevre ve amatör spor kulüplerinin yararlanabileceği şekilde kullanılabilir. Bu salonlarda okullarda olmayan ve gençler için cazip olan spor alanlarında kurslar düzenlenebilir (güreş, uzak doğu sporları, atletizm vb). Bu salonlar fitness programı imkânı sunacak ekipmanlarla donatılarak hem örgün öğretim öğrencilerine hem de mahallelinin yararlanmasına açılabilir.

Z-Kütüphane

(Zenginleştirilmiş Kütüphane)

            Okullarımızda internet hizmeti sunan, içerisinde temel eserleri barındıran kütüphane mekanları oluşturulmalıdır. Bilgi teknolojisi sınıfları, kütüphaneler ile birleştirilip okulun giriş katına konumlandırılmalıdır. Bu alanda öğrencilere ödevlerini hazırlama ve çıkış alma imkanı sunulmalıdır. Z-kütüphanenin okulun hangi alanında ve nasıl konumlandırılacağı, iç mimarisinin nasıl olacağı Protokol Ek: 2’de Z-Kütüphane Örnek Plan – Perspektif başlığı altında yer almaktadır. Yerel özelliklere göre okul saatleri dışında 20.00 – 21.00’e kadar buralarda hizmet verilmesine proje ortağı belediyeler teşvik edilmelidir.

Okul Bahçeleri ve Oyun Alanları

Okul bahçelerinin ağaçlandırılması ve düzenlenmesi

     Okul bahçelerinin mahalleli ve öğrenciler için nefes veren alanlar ve eğitim-öğrenimi destekleyici ortamlar haline getirilmesi projenin önemli unsurlarındandır. Bu nedenle, okul bahçelerinin ağaçlandırılması ve düzenlenmesinin Protokol Ek:1'de yer alan “Okul Bahçeleri Düzenleme İlkeleri, İhtiyaç Programları Açıklamaları ve Örnek Projeler” dikkate alınarak yapılması gerekmektedir. Farklı büyüklükteki okul bahçeleri için uygun proje örnekleri ve bahçe unsurları bu Ekte yer almaktadır. Buna göre okul bahçelerinde; öğretim binaları ve eklentileri, tören alanı, Atatürk büstü ve bayrak direklerinin yanı sıra okulun tür ve niteliğine göre yeşil alan, ana sınıfı oyun parkı ve kum havuzu, spor sahaları, geleneksel çocuk oyun alanları ve sahaları, çardak-kameriye, dinlenme ve oturma grubu, açık derslik ve anfitiyatro ile gezinti yolları yer alacaktır.

     Özelikle okul bahçelerinin ağaçlandırılması ve yeşil alanlarının genişletilmesine, geleneksel oyun alanlarının (mendil kapmaca, sek sek, dokuztaş vb) çizilmesine özel önem verilmelidir. Okul bahçelerinin ağaçlandırılması ve düzenlenmesine yönelik projelerin hazırlanması ve fidanların dikimi ve bakımı ile projenin uygulandığı her okula bir kameriyenin temin edilmesi konusunda Orman ve Su İşleri Bakanlığının yerel birimlerinin aktif katılımı ve sorumluluklarının yerine getirilmesi sağlanmalıdır.


 







Projenin İş Birliği Alanları